PANIKJAKT PÅ FORMEN

Lagerbäck får börja om från grunden: ”Kommer köra teori”

Foto: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

LUGANO. Två veckors förberedelser – Sverige är kvar på ruta ett.

Fem dagar från EM-premiären är förbundskapten Lars Lagerbäck viktigaste uppdrag: att få spelarna att sätta grunderna i spelsystemet.

– Vi kommer köra teoripass om det grundläggande, säger han.

Efter att ha sett genrepet mot Ukraina (0–1) på DVD beskriver förbundskapten Lars Lagerbäck matchen som en viktig väckarklocka. Plötsligt fungerade inte grunderna i det svenska spelsystemet som bygger på balans och riskminimering.

EM-premiären mot Grekland ligger bara fem dagar bort och Lars Lagerbäck vill inte kalla sig bekymrad – men konstaterar:

– Vi tappade boll i felaktiga lägen och vi var i obalans när vi tappade den. Det är saker vi behöver förbättra. På ett sätt kan det vara bra att ta med sig Ukraina-matchen och snacka lite med killarna som en förberedelse inför Grekland. Då är jag helt övertygad om att det kommer se annorlunda ut, säger han.

Drällde med boll

I kväll tänker Lagerbäck därför ha ett möte med samtliga spelare där han går igenom misstagen som gjordes under söndagens genrep.

– Vi kommer att köra ett teoripass kring det som är absolut viktigast i vårt spel, säger han.

Flera svenska mittfältare drällde med bollen mot Ukraina som snabbt slog om till kontring och skapade farliga målchanser. Ett skickligare lag hade gjort fler än ett mål.

Men problemet var inte bara bolltappet. De svenska spelarna låg även fel i sina positioner (obalans) vilket gjorde att Ukraina fick gott om yta när de ställde om.

– Det är det grundläggande. Vi kommer att koppla tillbaka till Ukraina, hur vi har balansen i laget. Vi får inte blotta oss för omställningar och vi måste värdera bättre när vi går till anfall för att inte tappa bollen på fel ställen, säger Lars Lagerbäck.

Olof Mellberg håller med om att en hel del behöver förbättras fram till EM-premiären mot Grekland på tisdag.

– Hittills har vi haft mycket fokus på att komma i form och ge speltid till de som behövt det mest. Men det är klart att vi måste förbättra spelet från Ukraina-matchen. Nu har vi fem dagar på oss att kolla in motståndarna och jobba taktiskt.

Mer avslutsträningar

En annan sak som inte fungerar i det svenska spelet just nu är målskyttet.

– Avslut är inte så lätt att prata teoretiskt om, det får man mer göra ute på planen. Det kommer att bli en del avslutsträning de här dagarna, säger Lars Lagerbäck.

En stor del av gårdagens träning i Lugano användes till just inlägg/avslut: inlägg från höger och vänster, tre attackerande spelare spelare gick på boll och bara målvakten försvarade. Resultatet: 69 avslut, 47 missar, 22 bollar i mål.

Här är Lagerbäcks problem

BOLLTAPPET

Spela klokt

Det onödiga bolltappet handlade främst om att mittfältarna chansspelade i sin iver att snabbt gå till anfall och snabbt hitta den avgörande passningen. Är man osäker i ett utsatt läge, spela då i stället klokt och säkert i stället för att chansa. Detta för att undvika att åka på kontringar.

MÅLTORKAN

Två mål i år

Sverige har bara gjort två mål i år. Det låter alarmerande, men med tanke på den anfallsbesättning som är på plats i Schweiz/Österrike bör det vara tillfälligheter. Det är ändå viktigt att nöta avslut i övningar och träningsspel, detta för att spelarna ska gå in i EM med så uppdaterad tajming som möjligt.

OBALANSEN I LAGET...

ARTIKELN HANDLAR OM