”Är inte given som inhoppare”

Johan Elmander tveksam till om han ens får spela

Foto: ANDREAS BARDELL
dåliga utsikter Johan Elmander tror själv att han får svårt att platsa i Blågults startelva, men tänker inte ”grina ner sig”.
FOTBOLL

LUGANO. Förbundskaptenernas val i kvalet.

Nu är Johan Elmander småskadad och själv inte ens säker på sin roll som ersättare.

– Jag känner mig inte given som förste inhoppare, säger han.

När landslagets övriga anfallare fick träna avslut i går fick Johan Elmander vara Grekland-statist.

– Jag var ju ytter, det var perfekt (skratt). De ville ha en lång stonk som stod och nicktouchade. Roligt att testa på andra saker..., säger Elmander med ett leende.

Han skojar om situationen och Lars Lagerbäck förklarade att han delvis sparade Johans skadade fot från för många avslut.

Skadan, som han fick efter bara en kvart i inhoppet mot Ukraina, kom olämpligt.

Oväntad konkurrens

Med Henrik Larsson tillbaka i landslaget har Johan Elmander, som varit given under EM-kvalet, fått oväntad stenhård konkurrens.

Efter laguttagningen inför genrepet mot Ukraina tog förbundskapten Lars Lagerbäck ett enskilt samtal med honom.

– Han förklarade att han ville satsa på Henrik och Zlatan i den matchen och att jag skulle kriga vidare. Han vet inte vem som ska starta mot Grekland.

Utomlands får man sällan förklaringar så jag är glad för att vi pratade, men jag hade inte sökt upp honom, säger Elmander.

Han har en tuff säsong i Toulouse bakom sig. Spelet har inte stämt, klubben har skakats av interna stridigheter och slagsmål mellan spelarna.

”Inte grina ner sig”

Motgångarna har stärkt den ensamma anfallaren och han tappar inte fotfästet även om det EM han längtat efter så mycket kan innebära lite speltid.

– Jag tror inte att man ska grina ner sig om man är petad utan ta positiv och ta vara på chanserna när de kommer. Det är det enda man kan göra, att gå och tjura gynnar varken laget eller mig själv.

FAKTA

Svenska utmanarnas form

Markus Rosenberg, 25 år

?Knäskadad i början av landslagslägret, men nu tillbaka. Het på träningarna, har satt flera kanonavslut.

Har en bra säsong bakom sig med många mål.

En måltjuv.

Johan Elmander, 27 år

En tuff säsong bakom sig och efter en bra avslutning på hösten, har målen kommit sällan. En hårt arbetande forward, som gärna springer på djupet.

Bra inledning av lägret, men toppformen en bit borta och foten småskadad.

Marcus Allbäck, 34 år

Har inte varit lika framträdande i klubblaget i vår, men fick en fin avslutning med ett mål. En vass box-spelare, som för alltid visat att han är grym som inhoppare. Ingen stark form under EM-samlingen, blek i matchen mot Slovenien.