Henkes uppdrag: Försvara

Larsson om nya rollen: Vi måste ha respekt för motståndet

Foto: GRAFIK: Paul Wallander
Krympa ytor Med Henke i en lite tillbakadragen roll i det defensiva arbetet ska Grekland inte få chansen att spela upp genom innermittfältet.
FOTBOLL

LUGANO. Fem dagar från EM-premiären tvingades förbundskapten Lars Lagerbäck tillbaka till ritbordet.

Grunderna i det svenska spelet fungerar inte.

Lösningen ser ut att bli Henrik Larsson – men det får konsekvenser:

– Det finns en risk att det blir en lång resa till andra målet, säger Larsson om den nya försvarstaktiken mot Grekland.

Foto: ANDREAS BARDELL
NYA DIREKTIV Henke och Lagerbäck diskuterade Larssons nya roll på gårdagens träning.

Sportbladet berättade i går att Lars Lagerbäck efter det svaga genrepet mot Ukraina tvingades se över grunderna i det svenska spelsystemet som handlar om balans och riskminimering. Problemen fanns framför allt på det svenska mittfältet.

– På ett sätt kan det vara bra att ta med sig Ukraina-matchen och snacka lite med killarna som en förberedelse inför Grekland. Då är jag helt övertygad om att det kommer se annorlunda ut, sa ­Lagerbäck i gårdagens Sportbladet.

Förbundskaptenens lösning på problemet verkar nu bli – Henrik Larsson.

När Sverige försvarar får Larsson en mer tillbakadragen roll med huvuduppgift att stoppa inspel till motståndarnas mittfältare. Zlatan ligger kvar en bit framför och stör backlinjen.

– Henrik läser spelet väldigt bra, det spelar egentligen ingen roll vilken roll man ger honom, han läser och förstår spelet väldigt bra, säger Lars Lagerbäck.

Tanken är att använda Larsson i den nya rollen ­direkt mot Grekland i EM-premiären.

”Handlar inte om mig”

– Grekland spelar ett ­4-3-3-spel och i uppspelsfasen söker de sina defensiva mittfältare. Kan vi ha en spelare som ligger i den zonen är det givetvis bra för vårt försvarsspel, säger Mikael Nilsson.

Även övriga, svenska ­anfallare kände på rollen under gårdagens träningspass vilket Henke själv påpekar:

– Det handlar inte om mig, det handlar om en roll vi eventuellt ska tillämpa mot grekerna och nu har alla fått prova den. Vi måste ha respekt för våra motståndare, se vad de är bra på och försöka att stoppa dem, säger Henke.

Mitt under träningen stannade spelövningen upp och Lagerbäck och Larsson blev stående i en lång diskussion. Andra spelare deltog också, bland annat Anders Svensson och lagkaptenen Fredrik Ljungberg.

Offensiven kan få lida

– Jag ville fråga hur vi ska låsa fast dem i pressen. Man kan löpa och störa på olika sätt så att de inte kommer ur pressen så enkelt, berättar Henke.

Nackdelen med Larssons nya roll är att offensiven kan bli lidande.

– Det beror ju på hur långt ner du går. Där finns en risk om du går för långt ner att det blir en lång resa till andra målet, säger Henrik Larsson.

”De vet inte säkert”

Förbundskapten Lars Lagerbäck provade den nya taktiken på en träning som var öppen för media.

Brukar du inte vilja hemlighålla sådana här saker?

– Det spelar ingen roll, de vet ju ändå inte säkert hur vi kommer att göra, säger Lagerbäck hemlighetsfullt.

I går kväll höll Lagerbäck ett möte med spelarna bakom stängda dörrar där Grekland diskuterades ingående, men även den nya svenska taktiken för att stoppa Grekland.

FAKTA

Så blir Sveriges defensiv

Henrik Larsson får en defensivare utgångsposition när Grekland har boll. Tanken är att försvåra för Greklands backlinje att hitta in med bollen till sina mittfältare.

Zlatan ligger kvar högre upp, men utan att jaga livet ur sig. Han styr och täcker ytor.

Hela tanken är att Greklands tre mittfältare inte ska bli i numerärt överläge mot Svensson och Källström, därför får Larsson kliva ner.

Offensivt spelar Sverige som vanligt, med två renodlade anfallare.