ORDERN: TYSTNAD

Spelarna ska inte prata om laget: ”Lasse vet vad som är bäst”

FOTBOLL

LUGANO. Lars Lagerbäcks budskap till Zlatan Ibrahimovic och övriga spelare var tydligt:

Håll synpunkter om vilka som ska spela för er själva.

– Lasse vet vad som är bäst för gruppen för stunden, säger Johan Elmander.

TYSTADE – IGEN Synpunkter om vilka som ska spela matcherna ska Zlatan Ibrahimovic och de andra landslagsspelarna behålla för sig själva hädanefter. Förbundskapten Lars Lagerbäck höjde rösten under gårdagens träning. ”Det är respekt. Han vet vad som är bäst för gruppen för stunden”, säger Johan Elmander.

Dagen efter den omtalade presskonferensen där Zlatan Ibrahimovic framförde en önskan om att få spela med Henrik Larsson, samt se Fredrik Stoor och Sebastian Larsson i startelvan, kallade Lars Lagerbäck spelargruppen till sig.

Klockan var strax över elva när Lagerbäck samlade spelarna i den ring laget alltid står i inför ett träningspass. Men den här gången diskuterades inte bara fotboll.

– Det stämmer att Lasse höll en kort information ute på planen innan träningen skulle börja, säger landslagschefen Lars Richt.

”Lagerbäck är bossen”

Enligt uppgifter till Sportbladet var Lagerbäcks budskap till spelarna bland annat att hålla synpunkter om laget för sig själva.

– Det är upp till var och en hur man vill uttrycka sig. Det vi sa var att man ska ta det lite lugnt. Man vet aldrig vad pressen gör av en liten grej, säger Markus Rosenberg.

Samtliga spelare deltog, även Zlatan Ibrahimovic, som lämnade träningen direkt efter mötet för att köra sin specialträning på hotellgymmet.

I en hittills opublicerad Sportbladet-intervju med Johan Elmander, gjord före EM-lägret inleddes, pratade anfallaren om förbundskapten Lars Lagerbäcks ledarskap.

– Lagerbäck är bossen, det är han som bestämmer. Han vet vad han vill, säger Johan Elmander.

Höjer han rösten mot er?

– Nej. Men när han väl går upp en liten aning är det respekt. Han har presterat, kollar man på hans resultat är det makalöst. Han vet vad som är bäst för gruppen för stunden. Han gör det med fingertoppskänsla, menar Elmander.

”Har inte sagt något”

Landslagschefen Lars Richt vill först överhuvudtaget inte kommentera vad Lagerbäck sa under den interna informationsstunden, men säger sedan:

– Min uppfattning är att han inte sagt till spelarna att hålla sina synpunkter för sig själva.

FAKTA

Andra gånger Lagerbäck har tystat spelarna

12 juni 2006

Efter Fredrik Ljungbergs och Olof Mellbergs bråk i omklädningsrummet efter 0–0 mot Trinidad & Tobago hade kommit ut samlade Lagerbäck spelarna till ett möte. En detaljerad strategi lades upp vad spelarna skulle uttala sig om inte. I den mixade zonen svarade alla spelare exakt likadant på frågor om hur de såg på bråket. Bland annat skulle bara Mellberg och Ljungberg svara på frågor om själva incidenten.

6 September 2003

Efter att Zlatan stulit Kim Källströms straff i EM-kvalet mot San Marino beordrar förbundskaptenerna alla spelare att hålla masken, vilket alla utom Niklas Skoog gör, som inte var inne i omklädningsrummet under mötet. Det var först ett halvår senare som Kim berättade vad han verkligen kände: ”Jag var helt galen. Jag tyckte att det var för jävligt, så där gör man inte.”

Anledningen till att Lagerbäck beordrade munkavle var att den avgörande EM-kvalmatchen mot Polen bara låg fyra dagar bort och man ville inte ha spelare som uttalade sig negativt om varandra.