”Det har snackats i truppen”

Lagerbäck tog upp Zlatans utspel med laget – för att undvika irritation: ”Händer då och då”

FOTBOLL

LUGANO. Lärdomen från VM 2006 är att inte lägga energi på media­rapporteringen.

Men efter reaktionerna kring Zlatan Ibrahimovics uttalanden valde Lars Lagerbäck

ändå – tre dagar före EM-premiären – att ta upp det med spelarna.

För att undvika irritation i gruppen och fortsatta spekulationer.

Foto: MAGNUS WENNMAN

Enligt uppgifter väckte det som Zlatan Ibrahimovic sa på fredagens presskonferens (se tillägg) reaktioner inom spelartruppen. Bland annat diskuterades vad Zlatans syfte egentligen var.

– Det har snackats en del i truppen, säger Sportbladets landslagskälla.

Klargöra vissa saker

Efter en diskussion mellan landslagschefen Lars Richt och förbundskapten Lars Lagerbäck tidigt i går morse bestämdes att klargöra vissa saker för spelarna, bland annat exakt vad Interanfallaren sagt.

Spelarna informerades också om vad som skrivits i svenska tidningar och vilken typ av frågor som kunde komma på presskonferensen efter träningen.

Förbundskapten Lars Lagerbäck har många gånger påpekat att den kanske viktigaste lärdomen från VM 2006 är att inte lägga energi på vad som sägs och skrivs i media.

Mittfältaren Daniel Andersson berättade för Sportbladet inför EM just om läxan för två år sedan.

– Det är viktigt att man inte störs av yttre saker.

I Tyskland hade vi en väldigt bra stämning, men blev väldigt påverkade av sånt som skrevs. Det måste man försöka skärma bort.

Heliga laguttagningar

Att förbundskaptenen Lars Lagerbäck ändå valde att ta upp mediarapporteringen berodde på att Zlatans uttalanden berörde det enda han absolut inte vill ska diskuteras, nämligen de för förbundskaptenen heliga laguttagningarna.

– Det enda vi inte diskuterar med spelarna är laguttagningar, har bara hänt vid ett par tre tillfällen tror jag under min tid, säger förbundskaptenen.

När Zlatan nu uttalade sig om just detta och det dessutom skapade reaktioner internt valde Lagerbäck att agera direkt.

– Mitt jobb är att se till att alla spelare mår bra. De ska inte bli påhoppade på dumma grunder, det ställer till problem och stör gruppen. Vi försöker vara lyhörda, och känna av om något är på gång, sa Lars Lagerbäck inför avresan till Lugano.

Enligt landslagschefen Lars Richt är det ingen stor sak att ledningen talar med spelarna om vad som står i tidningarna och vilken typ av frågor som kan tänkas komma.

– Det händer lite då och då, säger Lars Richt.

FAKTA

Zlatans utspel – ord för ord

Om vilken anfallare han passar bäst med:

– Det är upp till coachen, Jag fungerar bra med alla, men klart Henrik och jag har spelat flera gånger tillsammans /... / Vi har spelat mest och känner varandra bäst av alla anfallare. Men det är inte rättvist att säga Henrik för alla förtjänar en chans. Precis som jag gör...

?Kan du nämna några spelare som du tror kommer att bli EM:s profiler?

– I vårt lag, eller?

Gärna i ert lag, men gärna andra lag också!

– I vårt lag, Fredrik Stoor gillar jag mycket. Jag har inte sett mycket av honom, men han känns internationell i sin spelstil. Han är, jävligt offensiv hela tiden, inte typiskt svensk ytterback så han känns speciell. Sen Sebastian Larsson. Det handlar om vem som får spela, får de spela tror jag att de kommer att lyckas båda två. Vad ska jag säga, jag vet inte... Det finns så många bra spelare.

Tycker du att Larsson och Stoor ska ingå i startelvan?

– Jag vet inte, allt handlar om taktiken vi vill lägga upp men det är klart det är två riktigt bra spelare, de är hungriga och nya i laget och jag hoppas dom får spela.