HATMÖTET

Beenhakker: Jag behöver inte motivera spelarna

HÅRD KAMP För andra gången på bara två år möts Tyskland och Polen i ett stort mästerskap. I VM 2006 utbröt kravaller mellan lagens supportrar.
FOTBOLL

EM:s första hatmöte avgörs i dag.

Polen mot Tyskland är mycket mer än bara en fotbollsmatch.

– Jag behöver inte motivera mina spelare, säger Polens förbundskapten Leo Beenhakker.

Foto: AP
UPPRÖRDA Bilden i polska tidningen Super Express där Beenhakker håller upp Ballacks och Löws huvuden upprör alla tre.

Psykkriget har trappats upp den senaste veckan. Längst gick polska tidningen Super Express när de publicerade en bild där Leo Beenhakker håller upp Michael Ballacks och förbundskaptenen Joachim Löws avhuggna huvuden.

Konkurrenten Fakt hakade på. På deras förstasida svingade Beenhakker ett svärd mot Ballacks huvud.

Upprörd över bilder

De osmakliga bilderna gjorde Leo Beenhakker upprörd och han har bett både spelare och Tysklands befolkning om ursäkt för de fejkade bilderna.

Ballack tyckte inte heller om vad han såg:

– Men det kommer inte att påverka lagets prestation. Möjligtvis kanske det höjer vår motivation ytterligare, säger mittfältsstjärnan.

Rivaliteten mellan de bägge grannländerna har en lång och historik bakgrund.

Relationen har inte förbättrats av att de två tyska anfallstjärnorna Lukas Podolski och Miroslav Klose lika gärna kunnat bilda anfallspar i Polen. Både Podolski och Klose är födda i Polen, har dubbla pass och kommunicerar med varandra på polska.

Men när det var dags att välja vilket land de ville representera valde Klose och Podolski att sätta på sig den tyska tröjan.

Och även om Leo Beenhakker tar avstånd från den polska pressens nidbilder försöker han inte dölja att dagens match är speciell för hans spelare.

– Jag behöver inte motivera dem. Jag motiverar inte för sakens skull, och de flesta av spelarna behöver det inte alls. De ser mer än någonsin fram mot att spela den här matchen.

Kravaller under VM 2006

För andra gången på bara två år möts de två grannländerna i ett stort mästerskap. I VM 2006 utbröt stora kravaller när lagens supportrar drabbade samman utanför arenan.

Matchen vanns som vanligt av Tyskland sedan Oliver Neuville gjort det enda målet på tilläggstid. Polen har aldrig vunnit över sin ärkefiende. På totalt femton möten har Tyskland vunnit elva medan fyra har slutat oavgjort.

FAKTA

Andra hatmötet under gruppspelet i EM

Schweiz-Turkiet

När? Onsdag 11 juni 20:45.

Varför? VM-kvalmatchen 2006 slutade i skandalscener med öppet slagsmål på planen.

Frankrike-Italien

När? Tisdag 17 juni 20:45.

Varför? Zidanes skallning av Materazzi efter italienarens verbala psykningar i VM-finalen 2006.

Österrike-Tyskland

När? Måndag 16 juni 20:45.

Varför? Grannländer, gamla rivaler och mycket prestige med tanke på historien.