En ny klazziker

Här är Zlatans tre supermål i Blågult – rösta vilket DU tycker är snyggast?

Foto: AFP
IBR...JAAA! Zlatan Ibrahimovic skriker ut sin glädje efter supermålet mot Grekland.
FOTBOLL

1–0-kanonen mot Grekland var inte första gången Zlatan frälser Sverige med ett drömmål.

Här är listan på målen vi minns och målen vi gärna ser om och om igen.

Hoppklacken:

2004 mot Italien i EM:

Hopplöst läge både i matchen och för Zlatan. Sverige behövde en poäng i den andra matchen mot Italien. Efter flipperspel i straffområdet kommer bollen mot Zlatan. Med ryggen mot mål ser läger omöjligt ut. Han löser det som bara han kan. Med en helt osannolik lobbklack överlistar han Gianluigi Buffon och Christian Vieri på mållinjen. Ett klassiskt svensk fotbollsmål, som följdes av ett lika klassiskt radioreferat av Sveriges radios Lasse Granqvist och Ralf Edström.

Det omöjliga skottet:

2005 mot Ungern i VM-kval:

Sent i matchen och fortfarande 0-0 i den viktiga VM-kvalmatchen. Zlatan var blek i matchen, men fick vara kvar på plan.

Med ett stenhårt skott ur omöjlig vinkel visade han varför. Från en position nära kortlinjen till höger skjuter helt oväntat Zlatan. Bollen går över den ungerske målvakten in i nättaket. Ett mått på hur hårt och omöjligt skott var, är att målvakten Gabor Kiraly inte ens fick upp händerna. Ett annat mått är att både radio och tv missade att bollen var inne.

Drömskottet:

2008 mot Grekland i EM: 0-0 i EM-premiären mot ett vilt försvarande lag. Zlatan tar emot ett snabbt inkast och väggspelar med Henrik Larsson.

Från en position utanför straffområdet, snett till höger drar Zlatan på ett skott. Inte vilket skott som helst. Grekiske målvakten Nikopolidis är på bollen men kan inte styra ut den och bollen borrar sig in i krysset.

Skön revansch för Zlatan som varit skadad och ifrågasatt i landslaget. Målet var hans första sedan 12 oktober 2005.