TV4 – ni har gått för långt

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
Studion i Kungsträdgården Många har riktat kritik mot att TV4 har en studio i Kungsträdgården i Stockholm istället för en studio nere i alperna. Sportbladets Jonathan Jeppsson försvarar dock valet att ha en studio i Sverige.
FOTBOLL

Ett av de mest använda uttrycken från EM-studion måste vara ”alldeles strax”. Det är det som Ola Wenström säger innan sändningen bryts för reklam. ”Alldeles strax är vi tillbaka.”

Det finns bara ett problem – Ola Wenström är inte tillbaka alldeles strax. Det passerar en historisk epok innan han är tillbaka. Civilisationer hinner uppstå och dö ut innan någon är tillbaka över huvud taget.

För aldrig har jag varit med om så massiva reklamavbrott under ett sportevenemang förut.

I går roade jag mig med att klocka pausen mellan Kroatien och Tyskland.

En tredjedel reklam hade räckt, fifty-fifty hade redan det varit mycket. Det visar sig att av den lediga tiden i halvtidspausen är det 2,30 minuter studio, analys, highlights – och mer än tio minuters reklam.

Alltså fyra gånger så mycket reklam som studio.

Och likadant – efter matchen följde ett sex minuter långt reklamblock.

Är det någon som tror att man på allvar sitter kvar då?

När man vill ha analysen, ­repriserna, höjdpunkterna, intervjuerna rakt upp och ner?

Jag förstår naturligvis att TV4 vill pressa en obscen summa pengar ur EM-sändningarna, men den här gången har de gått för långt.

Det är för mycket och det är faktiskt nästan outhärdligt.

Reklamen gör att jag drar mig för att överhuvudtaget titta på något annat än just matcherna.

Vad är liksom poängen? Snart är resonemangen ändå likviderade med ett ”alldeles strax”.

Och det som kan upplevas som en snuttifiering och en alltför grund analys, kan helt enkelt vara en stress för att hinna säga det man ska innan det ska krängas målarfärg, bilar, hamburgare, öl eller för all del kvällstidningar också.

I övrigt kan jag förstå att vissa tycker att studion i Kungsträdgården känns felplacerad, att den skulle stått nere på en alptopp i stället. Det var väl knappast som kungen av Kungsan Peter Jihde föreställde sig det här EM:et.

Samtidigt – med tanke på att svenska laget bor och spelar på olika ställen, vart skulle man placerat den? Salzburg? Innsbruck? Lugano och flugit ner gästerna dit?

Eller skulle man haft en ambulerande­ studio, med allt det logistiska meckande det medför?

Nej, i det avseendet är det inte alls fel med studion i Kungsträdgården, även om den känns stor, tom och ödslig när blåsten får det att rassla i yuccapalmerna, flugorna invaderar och en polisbil kör förbi i bakgrunden.

Däremot – studion som TV4 sätter upp två meter från planen är väl på alla sätt hisnande häftig.