Spaniens fem hemligheter

Sportbladet avslöjar Aragonés plan: ”Lägger upp strategi”

HEMLISAR Aragonés och hans spelare har stora planer inför Sverigematchen. FOTO: GETTY IMAGES
FOTBOLL

NEUSTIFT. Spanien har i hemlighet specialtränat fasta situationer för att överraska Sverige.

Men Sportbladet kan som enda svenska tidning avslöja Luis Aragonés planer.

– Vi ville finslipa det här i lugn och ro, säger vänsterbacken Joan Capdevila.

Spanien genomförde nyligen en träning som var stängd för media och supportrar. Ett stort antal vakter var utplacerade runt omkring träningsanläggningen för att hindra obehöriga från att ta del av förbundskaptenen Luis Aragonés taktiska direktiv. Men Sportbladet kunde ändå studera hela passet i detalj.

Avbytarna höll till på den ena planen, startelvan och Aragonés på den andra. Där var det full koncentration från första till sista minut.

Xavi nötte hörnor

Efter en kortare spelövning, som gick ut på att snabbt komma till inlägg och avslut, följde en teoretisk genomgång av fasta situationer. Sedan nötte först och främst mittfältaren Xavi och vänsterbacken Joan Capdevila hörnor och frisparkar i minst 30 minuter. Övriga åtta utespelare deltog aktivt i övningarna.

– Det var en bra träning som kan bli värdefull för oss. Skönt att få lägga upp vissa strategier och kunna finslipa i lugn och ro. Det behöver man ibland, säger Joan Capdevila till Sportbladet efter träningen.

Förutom varianterna i grafiken här intill slogs det många skruvade inläggsfrisparkar som damp ner precis vid straffpunkten.

Xavi har huvudansvaret och bestämmer vad som ska göras vid i stort sett alla fasta situationer offensivt. Capdevila, som har ett hårt och bra skott, finns också med i bilden.

Om Spanien får en frispark nära straffområdet mot Sverige i morgon är mest troligt att Xavi försöker skruva in den direkt.

– Allt jag kan säga är att vi har flera olika alternativ att tillgå.

FAKTA

Sportbladets spion såg spanska varianter

1. Hörna mot främre

Kan komma från båda hållen. Xavi har huvudansvaret.

En stor klunga samlas strax utanför straffområdet.

Men i stället för att som vanligt slå en inåtskruvad boll mot straffpunkten slås hörnan lågt och stenhårt mot främre stolpen, där en ur klungan dyker upp och försöker skarva.

2. Kort hörna – sedan väggspel

Kan komma från båda hållen. En stor klunga samlas återigen utanför straffområdet.

Ett fåtal spelare står framför mål. En av dem, oftast Silva, rusar blixtsnabbt ut mot hörnläggaren, som slår en kort passning.

Antingen väggar bollmottagaren med hörnläggaren, som dragit sig tillbaka i banan för att få bättre vinkel för inlägget, eller så vänder bollmottagaren runt själv och testar med ett pressat skott mot mål.

Klungan drar sig mot bortre stolpen och går på eventuell retur.

3. Skruvad frispark över muren

Frispark från nära håll mitt framför mål. Xavi, specialist på fasta situationer, är den som bestämmer.

Vänsterbacken Capdevila finns också med i bilden. Två eller tre spelare ställer sig i motståndarmuren. Capdevila laddar för skott med vänsterfoten, men hoppar över bollen. I stället skjuter Xavi med en skruvad höger insida. Han siktar mot sina egna spelare i muren, som givetvis duckar.

Inget revolutionerande, men den var väldigt effektiv på träningen.

4. Brolinvariant

Frispark från nära håll mitt framför mål. Samma uppställning som i variant 3, men Capdevila, som återigen hoppar över bollen, får en snabb passning av Xavi. Capdevila är då i höjd med muren men ett par meter åt vänster. Antingen går han på avslut själv, eller så passar han någon av dem som stått i muren.

5. Xavi gör en chip över muren

Ännu en frispark från nära håll mitt framför mål.

Ett par spelare i muren igen. Capdevila eller någon annan står vid bollen och ser ut att peta till Xavi.

Xavi tar något steg fram, först ser det ut som att han ska dra till direkt mot mål, men i stället chippar han bollen över muren till någon av sina medspelare som vänt om och sprungit mot mål.

Denna variant var också oerhört effektiv på träningen.

Foto: Markus Eriksson Grafik: Paul Wallander