... och här har våra utvalda möte – i smyg

Flera spelare stängs ute när Blågult tränar frisparkar – i teorin

Foto: Foto: Magnus Wennman
Hemligt Här inne, på hotell Villa Sassa, gick Sverige i går genom varianter på fasta situationer – allt för att minimera risken att något läcker ut.
FOTBOLL

LUGANO. Här tränar landslaget sina hemliga frisparksvarianter.

Inne på hotellet Villa Sassa, där ingen kan spionera och avslöja dem.

– Lite får man göra i teorin, säger Marcus Allbäck.

Det har blivit allt svårare för landslaget att behålla sina hemligheter för sig själva. I Lugano är det i stort sett omöjligt för Blågult att skydda träningsanläggningen Cornaredo från insyn.

Men förbundskaptenen Lars Lagerbäck och landslagsledningen gör allt för att vissa saker inte ska läcka ut.

För ett par år sedan började Lagerbäck att meddela spelarna startelvan först på matchdagen för att den inte skulle bli känd i förväg.

Nu har landslaget tränat fasta situationer vid två stängda träningar i Stockholm och vid den första, i lördags, i Lugano.

”Gäller att göra dem bra”

Sedan dess nöjer sig landslaget med att prata igenom hur frisparkar och hörnor ska slås i teorirummet på hotellet Villa Sassa.

Ni pratar mycket fasta situationer på teorigenomgångarna?

– Då pratar vi och går igenom lite tankar vi har, säger Anders Svensson.

Landslaget använder de frisparkar och hörnor som man tränat på tidigare, både nyligen och under kvalspelet, som grund.

Sedan tas varianter på dessa grunder fram och presenteras för spelarna.

Kan man som ni gör, nöja sig med att snacka igenom dem i teorirummet?

– Till viss del. Vet man vart bollen ska och var folk ska komma löpande så kan det vara väldigt svårt att försvara sig mot. I grund och botten är många fasta situationer enkla – det gäller bara att göra dem väldigt bra, säger Sebastian Larsson.

”Inget revolutionerande”

Finns det några teoretiska fasta situationer som ni inte tränat på i praktiken?

– Det kanske kan vara någon, ja, säger Daniel Andersson.

Marcus Allbäck:

– Lite får man göra i teorin uppe på hotellet. Men i det stora hela så kommer det inga helt revolutionerande saker.

Eftersom det är en begränsad grupp av spelare som slår de fasta situationerna behöver inte ens alla spelarna känna till de nya varianterna som tas fram i teorirummet.

Svenska landslagets mest berömda frisparksvariant, när Håkan Mild frispelade Tomas Brolin under VM 1994, var en överraskning – även för många av de svenska spelarna.

Hur lyckades ni hemlighålla varianten 1994?

– Hemlighöll? Ja, den var så hemlig att jag inte ens själv visste om den. Det är klart att vi tränar på en del nu också, sedan får vi se om det överraskar eller inte, säger Henrik Larsson.

FAKTA

Det får gärna vara Repriser på de här tre klassikerna...

1. Brolin mot Rumänien

Kvartsfinal i VM -94. Frispark till vänster om målvakten strax utanför straffområdet och alla tror att Schwarz ska gå på kraft. Istället hoppar han över och Mild slår en passning bredvid muren där Brolin dyker upp och trycker upp bollen i nättaket.

2. Ljung mot Kamerun

Första matchen under den magiska sommaren -94. Jonas Thern slår frisparken från sidlinjen drygt halvvägs in på Kameruns planhalva. Längst bort i straffområdet kommer en omarkerad Roger Ljung löpande och stöter med pannan in 1–0 i öppet mål.

3. Eriksson mot England & Frankrike

Öppningsmatch i hemma-EM -92. Limpar slår hörnan och på given signal rör de svenska anfallarna sig ut ur straffområdet. I luckan som uppstår dyker Janne Eriksson upp med perfekt tajming. Varianten upprepades med samma resultat i matchen mot England.