Spaniens panikmöte

Fruktar Zlatan – backarna får inte delta offensivt

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
INGEN OFFENSIV Sergio Ramos får inte forcera som vanligt på sin högerkant. Aragones oro för Zlatan Ibrahimovic är för stor.
FOTBOLL

INNSBRUCK. Tidigare i veckan samlade Spaniens förbundskapten Luis Aragonés sin backlinje till ett videomöte.

Enda punkten på programmet: Sveriges 1–0-mål mot Grekland.

Aragonés förbjuder nu sin backlinje att delta offensivt, så stor är oron för vad Zlatan och Henke kan ställa till med.

Enligt spanska uppgifter som Sportbladet tagit del av hölls mötet i torsdags. Aragonés ska ha visat Zlatan Ibrahimovics 1–0-mål upprepade gånger för sin backlinje.

– Aragonés gillar att prata ute på planen med sina spelare under träningarna, men den här gången gick han ett steg längre, enligt Sportbladets uppgiftslämnare.

Koncentration a och o

Budskapet till spelarna var tydligt:

– Ni måste se upp med Ibrahimovic och Larsson, ni får inte tappa koncentrationen en enda sekund. Grekland gjorde ett misstag, se vad som hände, sa Aragonés och spelade upp målet igen där Grekland låter Ibrahimovic vända upp, väggspela med Larsson och sedan vräka upp bollen i bortre krysset med en sträckt högervrist.

Den spanske förbundskaptenen är så oroad över vad Ibrahimovic/Larsson kan ställa till med att backlinjen har fått uttryckliga order om att inte delta i offensiven. Backlinjen får ­bara delta offensivt om det är absolut nödvändigt och den offensive höger­backen Sergio Ramos har fått uttryckliga order om att inte gå framåt så ofta som han brukar.

Vill inte gå i Tysklands fälla

Anledningen till att Aragonés väljer att trycka extra mycket på dessa punkter är att han inte vill gå i Tysklands fälla som vann första matchen imponerande, men sedan föll igenom i andra.

– Vi behöver tre poäng, inte oavgjort, sägs Aragonés resonera.

På gårdagens presskonferens svarade han på Sportbladets fråga om Ibrahimovic/Larsson:

– Två av turneringens absolut bästa anfallare. Den ene är uppfinningsrik (Zlatan), den andre både jobbar hårt och gör mål (Henke). Men vi får inte heller glömma Johan Elmander som jag gillar skarpt.

I kväll kan hans spanska landslag ställas mot alla tre.