Så knäcker vi Spanien

”När vi har bollen ska vi attackera”

1 av 2 | Foto: FOTO: ULF HÖJER
Får en nyckelroll Anders Svensson kommer att få ett stort ansvar mot Spanien. Han ska styra hur spelet ska föras från mitten.
FOTBOLL

INNSBRUCK. Han knäckte Otto Rehhagel.

Nu ska Lars Lagerbäck knäcka även Spaniens förbundskapten Luis Aragonés.

Han vill göra det genom att ge Anders Svensson en nyckelroll.

– Ligger vi rätt och erövrar bollen har de en del brister bakåt, säger Svensson.

Den svenska taktiken handlar om att undvika den matchbild som uppstod vid lagens senaste möte i Madrid (0-3), där Sverige pressades längre och längre mot eget mål.

Därför väljer Lars Lagerbäck att förändra utgångspositionerna i försvarsläget. Anfallare, mittfältare och backlinje ska ligga högre än Sverige gjorde mot Grekland, allt för att inte bjuda Spanien på gratis mark.

Svensson i mitten

– Det är inte två identiska lag och det finns skäl att ändra utgångspositionerna. Det går knappast att ligga lägre än vi gjorde mot Grekland, skulle jag gissa går vi åt andra hållet i så fall, säger Lars Lagerbäck.

Vad är fördelarna?

– Att vi kan återerövra bollen i bättre lägen.

I den svenska taktiken mot Spanien får därför Anders Svensson en nyckelroll. Tanken är att Anders snabbt ska kunna fördela bollen vidare när Sverige lyckas bryta.

– Ligger vi rätt och erövrar bollen har de en del brister bakåt. Dom försöker alltid återvinna bollen snabbt. Kan man spela sig ur den pressen finns det stora ytor att jobba på, säger Anders Svensson.

Lars Lagerbäck:

– När vi har bollen ska vi attackera för fullt, vi vill ju vinna matchen. Sedan måste vi vara kloka också. Jag tror inte att det kommer att se ut som i Madrid, med så stort bollinnehav för Spanien.

”Smäller på dem”

Som ledare på mittfältet handlar det för Anders Svensson att se till att Sverige inte låter sig tryckas tillbaka för långt.

– Det gäller att vi gör det lite surt för dem. Smäller på dem och ser på att de blir lite frustrerade.

Extra viktigt är att de svenska yttermittfältarna inte pressas tillbaka för mycket.

– Blir vi neddtryckta är det svårt att anfalla. Därför är det viktigt att vi håller upp laget, att det blir en kamp. Det gäller att chansa lite, säger Ljungberg.