Kan bli Holland – igen: ”Inte en omöjlig uppgift”

FOTBOLL

INNSBRUCK. Chans till revansch – eller en mardrömsmotståndare?

Sverige kan få möta Holland igen EM:s kvartsfinal.

– Långt ifrån en omöjlig uppgift, säger spionen Thomas Lyth.

Spionen Lyth.

Till att börja med måste Sverige sannolikt få till ett bra resultat mot Spanien i kväll eller besegra Ryssland i sista gruppspelsmatchen.

Men tvåan i grupp D möter vinnaren i grupp C (Holland) i kvartsfinalen i Basel nästa lördag. Det kan bli en repris av mötet i EM 2004 där Holland besegrade Sverige i ett straffdrama på Algarvekusten.

Holland följde upp imponerande

3–0 mot Italien med att besegra Frankrike, 4–1, i går. Sveriges främste motståndarbevakare, Thomas Lyth, såg matchen på plats i Bern.

– Visst, Holland är bra. De har spännande spelare och spelar enkelt, snabbt och underhållande. Men jag undrar hur bra Italien och Frankrike är egentligen? säger Lyth.

Vad imponerar på dig?

– De har skickliga regissörer i Sneijder och van der Vaart och längst fram skapar van Nistelrooy utrymme att ta emot bollen och spela vidare till lagkamrater som kommer med fart.

”Måste krympa ytorna”

Hur ska Sverige spela mot Holland om lagen möts?

– Det är det Lasse (Lagerbäck) och Roland (Andersson) som bestämmer. Men man kan inte bjuda på så slarviga passningar och individuella bolltransporter som Frankrike gjorde. Man måste krympa ytorna bättre och spela som ett lag.

Vad har Sverige för möjligheter om de får möta Holland?

– Sverige har absolut chansen. Jag har sett Holland i ett par matcher där de inte imponerat. Borta mot Rumänien

(0–1) var de inte med och i träningsmatchen mot Österrike i mars låg de under med 3–0 efter en halvtimme innan de vände till seger, 4–3.

– Det finns brister, säger Thomas Lyth.