– FALLER FÖR LÄTT

Rosenberg sågad av Backe: ”Tappar de flesta bollarna”

OFÖRSTÅENDE Markus Rosenberg skrek efter frispark i situationen som föregick Spaniens segermål. Han fick medhåll av sin förbundskapten och av Sportbladets läsare – men inte av Hasse Backe. FOTO: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

INNSBRUCK/STOCKHOLM Olycklig som target player och en stor orsak till Spaniens segermål. Hans Backe sågade Markus Rosenbergs insats.

– Han tappar de flesta bollarna och faller alldeles för lätt, säger TV 4:s fotbollsexpert.

Hasse Backe.

Markus Rosenberg byttes in direkt i den andra halvleken sedan Zlatan Ibrahimovic känt av en knäskada.

Efter att ha dominerat stora delar av den första halvleken sjönk Sverige successivt allt längre och längre ner på egen planhalva efter halvtidsvilan.

I TV4:s studio efter matchen analyserade Hans Backe varför Sverige tappade spelet de sista 45 minuterna. Backe la en stor del av skulden på Markus Rosenberg.

”Tappar det mesta”

– Problemet uppstår nog egentligen när vi väl vinner boll och försöker spela upp på Rosenberg, som kanske inte har någon av sina bästa dagar. Han tappar det mesta som target. Det gör att spelet blir kvar på egen planhalva hela tiden och att de inte får till något anfallsspel, säger Backe.

Lars Lagerbäck och flera av de svenska spelarna var rasande över att domaren Pieter Vink inte blåste frispark när Markus Rosenberg föll utanför det spanska straffområdet. Bara sekunder före det att David Villa gjorde 2–1 till Spanien.

”Kan vara lite starkare”

Men svensklägret fick inget stöd av TV4:s expertduo. I stället tyckte Jens Fjellström – och framför allt Hans Backe – att Werder Bremen-anfallaren skulle ha agerat annorlunda.

– Rosenberg kan vara lite starkare och hålla emot. Han söker den frisparken, men får den inte. Sedan vänder spelet på ett olyckligt sätt för Sverige, säger Fjellström.

– Jag håller med Fjellström. Markus Rosenberg faller alldeles för lätt. Det är sista minuten och övertidsspel. Han måste agera mycket, mycket fysiskt starkare som bollmottagare i den situationen. Så lätt får du inte falla, säger Backe.

Markus Rosenberg höll inte med om Backes kritik.

– När vi inte fått kontroll på bollen på länge så vill man få en frispark. Sedan om man lägger sig lite enkelt... men det handlar om att man vill ha en frispark för att lugna ner spelet.

– Men den sista situationen är det frispark. Det är ett uppspel på mig där han trycker mig i ryggen. Det är frispark. Sedan är det ju oturligt att de ska göra mål direkt i situationen efter det.

FAKTA

3 DOMARE OM SITUATIONEN:

– Svårt att ha en uppfattning om en sådan situation, men som helhet tyckte jag domaren gjorde ett okej jobb. Han förfördelade inget av lagen, tycker jag.

Martin Ingvarsson, Hässleholm

– Tycker det är en 50/50-situation. Med tanke på hur det såg ut vid liknande situationer under matchen får vi nog acceptera att han inte blåste.

Leif Sundell, Borlänge

– Känslan är att det är en 50/50-situation, och på de repriser jag har sett tycker jag inte domaren gjorde fel. Rosenberg förstärker situationen och ramlar väl lätt.

Markus Strömbergsson, Gävle