Tjeckerna tränar straffsparkar

Kan tvingas till historiskt straffavgörande

FOTBOLL

Tjeckiens och Turkiets kamp om en kvartsfinalplats kan avgöras med straffar.

Därför har tjeckerna tränat på straffar under veckan.

– Vi tränar på det men hoppas ha vunnit efter full tid, säger Tjeckiens förbundskapten Karel Brückner.

Foto: Armando Franca
Sionko fixade kvitteringen åt Tjeckien.

För första gången i EM-historien kan en grupp avgöras genom straffsparksläggning. Tjeckien och Turkiet har lika många poäng, dessutom har de släppt in och gjort lika många mål, vilket innebär att ett oavgjort resultat på söndagskvällen betyder straffläggning för att skilja lagen åt.

Under veckan har båda lagen tränat på straffsparkar. Tjeckien har stor rutin från straffsparksläggningar i mästerskap sedan tidigare. De har varit med i tre straffavgöranden och vunnit samtliga. Turkiet har inte varit med i ett enda men den turkiske forwarden Kazim Kazim är inte nervös.

– Du kan inte vara rädd för att ta en straff, missar du så missar du. Så enkelt är det, säger Kazim.

Om Tjeckien inte tar sig vidare från gruppspelet är söndagens match den sista med gänget för förbundskaptenen Brückner. Den 68-årige tjecken har varit kapten sedan 2001 men är inte sentimental.

– Jag har inga känslor. Det kan vara min sista match men det behöver inte vara så, säger Brückner.

Samtidigt som tjeckerna och turkarna gör upp om andraplatsen i gruppen spelar värdlandet Schweiz mot Portugal som är redan klar gruppsegrare. För Schweiz gäller matchen bara äran och ett försök att radera ut den förhatliga nollan i vinstkolumnen i Schweiz EM-historia. Efter att ha misslyckats med att vinna en match både i England 1996 och i Portugal 2004 har Schweiz i och med årets två förlustmatcher nu spelat åtta EM-matcher utan att vinna.

För Portugal är det också bara äran som står på spel eftersom gruppsegern redan är klar. I kvartsfinalen får de möta tvåan i grupp B som blir Polen, Österrike eller Tyskland.

TT