Schweiz räddade äran

Slog Portugal: Vi var skyldiga publiken det här

Foto: PATRICK HERTZOG
Äntligen Schweiz.
FOTBOLL

Inte förrän den sista matchen fick de schweiziska fansen jubla.

Hakan Yakin såg med två mål till att värdlandet vann med 2–0 mot Portugal och tog sin första seger i EM någonsin.

– Vi var skyldiga publiken det här, säger Yakin.

Det var ett något reservbetonat lag som Schweiz fick möta. Portugals förbundskapten Luiz Felipe Scolari valde att bara låta tre ordinarie spelare starta för att de ordinarie inte skulle råka ut för onödiga skador eller avstängningar i en betydelselös match. Stjärnor som Deco och Cristiano Ronaldo fick sitta vid sidan av planen och se sina lagkamrater gå av planen mållösa trots att de skapade många bra målchanser. Men vid varje målchans var Schweiz målvakt Pascal Zuberbühler i vägen, förutom vid ett mål som felaktigt dömdes bort för offside. När Helder Postiga kom fri med Zuberbühler och rullade in bollen bakom Zuberbühler var flaggan redan uppe och Postigas mål dömdes bort.

Van nolla

Zuberbühler som gjorde sin första match i EM är van att hålla nollan i mästerskap. Han var förstemålvakt i VM för två år sedan och höll då nollan i samtliga fyra matcher. Han var tillsammans med tvåmålsskytten Hakan Yakin hjälten som såg till att nollan i vinstkolumnen i EM kunde raderas ut. Efter totalt åtta matcher utan seger genom historien fick de schweiziska fansen äntligen jubla åt en EM-seger. Det hördes verkligen och när Yakin byttes ut med fem minuter kvar av matchen fick han stående ovationer. Yakin som även gjorde Schweiz mål i förlustmatchen mot Turkiet blev med sina tre mål Schweiz enda målskytt i turneringen.

– Vi ville åstadkomma något i EM på hemmaplan. Vi är fortfarande väldigt besvikna över de två förlusterna men det här var lite plåster på såren i alla fall, säger Yakin.

Ingen skadad

Portugal får i kvartsfinalen möta tvåan i grupp B där kampen om platsen står mellan Österrike, Polen och Tyskland där Tyskland har allt i egna händer och bara behöver en poäng mot Österrike för att knipa andraplatsen. I kvartsfinalen lär Scolari låta sina ordinarie spelare vara på planen igen. Trots en hel del fina lägen för Portugal var ändå saknaden av Ronaldo och de andra stjärnorna stor mot Schweiz.

– Vi behövde vinna våra två första matcher. Vi vet inte vilka vi möter i kvartsfinalen ännu men jag har i alla fall hela truppen tillgänglig, det är ingen som är skadad, säger Scolari.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM