Laddade – med förlustmatchen

”När man sprang där ute så märkte man inte hur bra man var”

FOTBOLL

LUGANO. Glöm förlusten, fokusera på nästa match.

Den klyschan struntade Blågult i efter 1–2 mot Spanien och en av Sveriges bästa mästerskapshalvlekar i modern tid.

– Jag kollade matchen på natten, den gick i repris på TV. Då tänkte jag att det ser ju riktigt bra ut. En av topp fem-halvlekarna vi har gjort, säger Johan Elmander.

Foto: FOTO: STELLA PICTURES
Anders Svensson.

En uddamålsförlust mot Spanien på övertid och besvikna svenska spelare inför den direkt avgörande matchen mot Ryssland?

Tvärtom.

Spelarna var snarare på bättre humör än någon gång tidigare under EM.

Anledningen?

Spelet fungerar och Sverige gjorde en av sina bästa mästerskapshalvlekar i modern tid. Vissa spelare valde därför att se om matchen redan under natten.

Topp-fem-halvlek

– När man sprang där ute på planen tänkte man inte på hur bra vi var, men jag satt faktiskt och kollade på matchen på natten, den gick i repris på TV. Då tänkte jag att det ser ju riktigt bra ut. En av topp fem-halvlekarna vi har gjort, säger Johan Elmander.

Även vänsterbacken Mikael Nilsson valde att se om matchen direkt vilket spelarna i regel aldrig gör.

– Det kändes värre än det såg ut, tycker jag. Spanien hade väldigt mycket boll, men det hände inte så mycket. De hade ett jätteläge, sedan var det skott utifrån. Det var inte så dåligt som det kändes direkt efteråt, säger Nilsson.

Svensson kollade DVD

Anders Svensson valde att titta på en DVD-serie när han kom hem spelarhotellet, men har dagen efter en klar uppfattning om att Sverige inte bara gjort en bra halvlek, utan två riktigt bra matcher.

– Många bitar har varit väldigt, väldigt bra. Vi har spelat som ett lag i två gånger 90 minuter. Vi har krigat för varandra med en inställning och moral som inte liknar nånting innan. Det är väldigt kul att se.

Var kommer det i från? Det var ju inte så under VM 2006.

– Svårt att säga, men det är en härlig ”go” och alla vill göra bra insatser. Några närmar sig slutet på sina karriärer och har kanske en känsla av att detta är sista mästerskapet. Eller också är det revanschlusta för sättet vi åkte ut mot Tyskland. Det är i alla fall en jävla fokusering inför varje träning och match, säger Anders Svensson.