”Stödet gör oss starkare”

De svenska fansen lyfter landslaget

FOTBOLL

LUGANO. De svenska fansen sätter inte bara gul färg på Schweiz och Österrike.

De lyfter även landslaget.

– Stödet gör oss starkare, säger ­Anders Svensson, 31.

Det tog rejäl fart under EM 2004 i Portugal. Sedan dess har den knallgula armén av svenska supportrar som följer landslaget på plats under mästerskapen bara växt.

De svenska fansen dominerade Wals-­Siezenheimstadion mot Grekland.

De utgjorde en gul vägg längs ena kortsidan på Tivoli Neu mot Spanien.

”Det känns otroligt roligt”

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck ­beskrev det i går.

– Det var en ny fantastisk upplevelse med våra supportrar. Den här gången såg vi lite mer eftersom vi bodde mer centralt i Innsbruck.

– De ger oss ett fantastiskt stöd och det känns otroligt roligt, säger Lagerbäck. Hela gruppen, både spelare och ledare, känner verkligen det. Det fantastiska intresset stimulerar enbart.

De små arenorna gör att maximalt 8 000–9 000 svenska supportrar kan ta sig in på matchen mot Ryssland i övermorgon klädda i den numera obligatoriska gula landslagströjan.

Minst lika många följer den helt avgörande gruppspelsmatchen ute på stan i Innsbruck.

Stolta spelare

Men även de fansen hjälper landslaget.

– Jag såg hur fullt det var av svenska fans på stan före matchen mot Spanien. Man blir stolt att representera Sverige då. Det är otroligt med alla fans som kommer hit och stöttar oss, säger Sebastian Larsson.

Anders Svensson:

– Med stödet som vi har på läktaren blir vi bara starkare och starkare. Jag är övertygad att om gör vi alli­hopa tillsammans en lika bra insats som mot Spanien så kommer vi att vara ­i kvartsfinal efter Rysslandsmatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM