SPRUTOR I HALVTID

Smärtstillande ska rädda Sveriges EM: Zlatan kan få mer ont

1 av 2
SKADAN: Bröt femte revbenet på högersidan i slutet av april. Revbenet är läkt men ömmar fortfarande. SMÄRTAN: Ömt kring revbenet och smärtan ökar ytterligare vid ännu en smäll mot området. Ljungberg spelar därför med ett specialskydd. BEHANDLING: Får en spruta med lokalbedövningsmedlet Marcaine i nerverna kring revbenet 30–60 minuter före avspark mot Ryssland. I halvtid får lagkaptenen ytterligare en spruta. FOTO: BILDBYRÅN
FOTBOLL

LUGANO. Fredrik Ljungberg definitivt.

Zlatan Ibrahimovic troligen.

Vid underläge i paus mot Ryssland i morgon kväll kan de båda superstjärnorna få varsin smärtstillande spruta för att rädda en svensk plats i EM:s kvartsfinal.

I slutet av april bröt Fredrik Ljungberg, 31, ett revben när West Ham spelade mot Sunderland.

Revbenet är läkt, men ömmar fortfarande och vid en ytterligare smäll mot området ökar smärtan ytterligare.

Därför får den svenske lagkaptenen en spruta med lokalbedövningsmedlet Marcaine i nerverna i området kring det tidigare brutna revbenet 30–60 minuter före avspark mot Ryssland.

I halvtid upprepas behandlingen.

– Fredrik har fått en smärtstillande spruta både före och i paus i båda matcherna, säger landslagsläkaren Anders Valentin. När man har hög blodcirkulation minskar effekten av sprutan fortare.

Slemsäck orsakar smärtan

Vid seger eller oavgjort mot Ryssland i morgon kväll i Innsbruck är Sverige klart för kvartsfinal i EM. Då väntar ett prestige- och revanschmöte mot Holland i Basel på lördag.

Zlatan Ibrahimovic, 26, har med sina två mål hittills varit skillnaden mellan succé och mindre bra svenskt spel i EM.

I lördags mot Spanien fick han ont i sitt skadade vänsterknä redan efter fem minuter och klev av i paus.

Det är en slemsäck ovanför Zlatans skadade knäsena som är inflammerad och orsakar smärtan.

Vid ett underläge i paus mot Ryssland ställs därför Zlatan Ibrahimovic, landslagets medicinska team och förbundskaptenen Lars Lagerbäck inför ett svårt beslut: ska Interstjärnan få en smärtstillande spruta för att kunna spela vidare?

– Hittills har Zlatan inte velat det, men blir det nödvändigt så finns det i bakfickan. Men det är aldrig en bra grej, det är en nödlösning, säger Valentin.

Medicinska experter som Sportbladet talat med, bland annat professorn i idrottsmedicin Håkan Alfredson, påpekar att det i n t e finns någon risk att förvärra Ibrahimovics knäskada om man enbart väljer att ge en bedövningsspruta i den inflammerade slemsäcken på ovansidan av knät.

Kan missa kvartsfinal

Istället finns andra nackdelar.

– Zlatan kan få mer ont efteråt och det kan påverka hans möjligheter att spela i en eventuell kvartsfinal, säger Anders Valentin.

Men utan Zlatan på planen mot Ryssland är det inte ens säkert att Sverige tar sig till kvartsfinal.

Därför är läkarna förberedda på att ge såväl Ljungberg som Ibrahimovic en spruta med bedövningsmedlet Marcaine i paus.

Lars Lagerbäck bekräftar att planen finns.

– Får Zlatan en reaktion får man värdera om han ska spela vidare med viss smärta eller inte. Om han ska köra på även om han har smärta så har vi det noga förberett. Det kan vi nog lösa snabbt, säger förbundskaptenen.

FOTNOT: Marcaine är inte dopningsklassat, men blir en spelare som fått preparatet uttagen till dopningstest så måste det meddelas till Uefa att spelaren fått medlet injicerat.

FAKTA

Tre läkare svarar

Är det lämpligt att spela på smärtstillande?

Leif Swärd

Läkare som bland annat hjälpt Wayne Rooney

– Man ska helst inte använda sig av det, men man får se från fall till fall. Om det finns en skada som man har kontroll på och som inte kan förvärras så är det ett alternativ.

Jan Ekstrand

Läkare, före detta landslagsläkare

– I regel inte. Smärta kopplas till kroppen som en varningssignal och det bör man respektera. Samtidigt är det inget konstigt i att man tar ett resonemang när det handlar om ett EM. Det får bli en bedömningssak om det är värt att skjuta upp smärtan i några veckor och att ta risken för framtida men. Men hade det här handlat om en seriematch i allsvenskan så hade det varit olämpligt.

Bo Berglund

Idrottsläkare på Karolinska sjukhuset

– Det där är en fråga som inte är helt enkel att svara på. Det beror också på vilken typ av smärtstillande man väljer att använda och vad som man kommer att dölja. Man måste sätta patientens säkerhet i första hand oavsett vad det gäller.

ARTIKELN HANDLAR OM