SKRÄCKFILMEN

Blågult skrämdes upp med ryssfilm: ”Inte falla på underskattning”

Foto: AFP, AP
SKRÄCKFILMS-MATERIALET: 1. Information om balansspelaren Sergei Semak... 2. ...offensive hjärnan Andrej Arshavin... 3. ...offensive vänsterbacken Roman Shirokov... 4. ...samt anfallaren Roman Pavlyuchenko. 5. Inget annat landslag spelar som Ryssland, som är kreativa i sitt anfallsspel och blandar olika sätt att försvara sig på. 6. Rysslands starka offensiv med löpstarka spelare.
FOTBOLL

LUGANO. Det finns en risk att Sverige underskattar det oerfarna, orutinerade och okända Ryssland.

Landslagsledningens taktik: skrämma spel­arna.

Bakom stängda dörrar på spelarhotellet Villa Sassa visades i går natt en rysk skräckfilm.

– Ryssland går inte att jämföra med något annat landslag, säger spionen Göran Göransson.

För Sverige räcker det med oavgjort i morgon, då är kvartsfinalbiljetten mot Holland i hamn. Optimismen bland spelarna är påtaglig som menar att Ryssland har för vana att attackera med väldigt mycket folk och därmed blottar sig bakåt.

Kunde inte namnet

– Det var det dumma draget de gjorde mot Spanien. Spanien rullade upp dem totalt tycker jag, säger Johan Elmander.

– De kan bli lite överoptimistiska. De är väldigt frejdiga och öser på med folk framåt, säger Anders Svensson.

Spelarna betonar samtidigt att ”Ryssland är ett mycket bra lag” men varken Elmander eller Svensson kunde i gårdagens Sportbladet namnet på ryske storstjärnan Andrej Arshavin.

Indviduellt duktiga

Landslagsledningen har dragit öronen åt sig och sent i går kväll höll förbundskapten Lars Lagerbäck ett möte där han noga påpekade Rysslands starka sidor.

– Vi kommer i första hand visa hur Ryssland har spelat i de här två EM-matcherna. Vi tar upp en del kring deras individuellt duktiga spelare, vi tar upp deras fasta situationer så vi ska vara så hundra procentigt förberedda som det går, berättade­ Lagerbäck tidigare under dagen.

Vad ska du trycka på för att de inte ska ta för lätt på uppgiften?

– Vi har aldrig haft problem med det tidigare och jag tror att när de får genomgången i kväll (läs; i går) om hur Ryssland spelar och se lite bilder av dem så tror jag inte att de kommer att underskatta dem. Så jag är helt övertygad om att vi inte kommer att falla på underskattning, menar Lagerbäck.

”Kan bli passiv”

Skräckfilmsmaterialet består av videoklipp och pappersmaterial och har tagits fram med hjälp av svenske spionen Göran ”GG” Göransson som följt Ryssland en längre tid.

– Det är en beskrivning av Rysslands spel, svårigheter och möjligheter, sammanfattar Göransson.

Även målvaktstränaren Lennart Ljung varnar för underskattning.

– Det är alltid farligt när det räcker att spela oavgjort. Man kan bli passiv. Även de bästa lagen blir passiva ibland, det är något vi måste jobba på.

Vad innebär det för Andreas Isaksson?

– Risken är att det allmänna spelet blir påverkat så att han får sina spelare för nära. Där kan han göra en stor insats och skrika och gapa, säger Lennart Ljung.