Kaptenens 10 dolda budskap

Sportbladet analyserar Lars Lagerbäcks svar – det menar han

1 av 4
FOTO: MAGNUS WENNMAN
FOTBOLL

LUGANO. Sverige står inför den avgörande gruppspelsmatchen.

Ett pressat läge.

Men förbundskapten Lars Lagerbäck gav på måndagens presskonferens ett lugnt, behärskat intryck.

Han svarade på frågorna.

Men vad menade han egentligen?

Sportbladet har analyserat hans dolda budskap.

1. En del säger att ditt lag är för gammalt?

– Det spelar mig ingen roll om du är 20 eller 37, jag tycker att de bästa ska spela. I ett litet land som Sverige behöver vi alla spelare vi kan få. Så det är inte viktigt för mig ...

Kommentar: Lagerbäck har fått frågan förr och vet exakt vad han ska svara. Han är medveten om att Sveriges landslag är gammalt, men han har rutin – och rutin är även vad som krävs av spelarna.

2. Du talar om de bästa spelarna, en del säger också att utan Zlatan är Sveriges chanser att avancera minimala. Håller du med?

– Jag håller inte med om att de är minimala. Men förstås om du har en spelare som Zlatan Ibrahimovic – du kan se på hans lag Inter att det betyder en del för dem också och de har lite mer individuell skicklighet än vad vi har – så är det klart att vi har bättre chanser. Alla lag skulle vinna på att ha en sådan spelare i laget.

Kommentar: Lagerbäck vet vilken kapacitet han har i sin stjärna. Han nämner inte Gruppen, inte Truppen eller Laget. Han behöver sin Zlatan mot Ryssland – det får Ryssland gärna läsa. Och Zlatan också för den delen.

3. Du har haft dina toppar och dalar med Zlatan. Hur har du lyckats hantera hans personlighet för du verkar få det bästa ur honom nu?

– Jag kan inte säga att vi har haft så många toppar och dalar, jag har haft en bra relation med Zlatan sedan han kom in i landslaget. Jag förstår var du relaterar till, det var en isolerad händelse. Jag tror inte att han håller med mig om det beslutet. Men sedan dess har allt flutit på som tidigare. Från mitt sätt att se det så är Zlatan är en 100 procent professionell spelare.

Kommentar: Klassisk retorik. Vänder första delen av frågeställningen emot frågeställaren och svarar inte på själva frågan.

4. ... och sett till vad han presterar nu?

– Jag tycker att det i huvudsak är att han har mognat som spelare och person. En del unga spelare förstår inte alltid förstått allt kring spelet. Enligt min uppfattning är han en verkligt god lagspelare nu, både på och utanför planen.

Kommentar: WOW! Lars Lagerbäck uttalar sig på frågan, från en brittisk journalist, om Zlatans förändring. En fråga han dragit omvägar förbi tidigare.

5. Individuellt – har Fredrik (Ljungberg) fått ut max ännu?

– Fredrik har gjort två klart bra matcher, speciellt mot Spanien. Då fick han ta mer defensivt ansvar så han har inte lika många djupledslöpningar, det som är hans styrka, i den matchen. Han har skött sin roll mycket bra.

Kommentar: Försvarar sin lagkapten in i döden. Naturligtvis har Lagerbäck, precis som alla andra, sett att Ljungberg inte nått sitt max, men lyfter i stället fram det han gjort bra, nämligen defensiva arbetet.

6. 1988 var Sovjet i final, sedan dess har Sovjet, OSS och Ryssland haft väldigt svårt att lyckas?

– Svårt för mig att säga, jag är ingen Rysslandsexpert. Jag tror inte att de har haft riktigt bra struktur på sin inhemska fotboll och då också haft en omställningsprocess som tagit många år. De kom lite senare att gå från ett strikt markeringsspel till ett mer zonspel och hur har det då påverkat anfallsspelet? De har haft en lång period innan de tagit till sig mer nya impulser. Plus vad jag har förstått har det varit ganska ostrukturerat, sedan den totalitära staten försvann, kring deras träningsutbildning.

Kommentar: Här litar vi helt och fullt på Lars Lagerbäck som trots att han inte påstår sig vara Rysslandsexpert ändå verkar vara det. Med sitt svar visar han på bred kunskap.

7. Om förutsättningarna:

– Vi vill vinna den här matchen, vi vet att oavgjort räcker, men laguttagningen kommer att vara för att optimera möjligheterna till att vinna. Sedan ska vi spela smart och försöka eliminiera motståndarnas styrka. Jag har aldrig tagit ut ett lag för att spela ett oavgjort resultat.

Kommentar: Ett budskap riktat rakt till spelarna: Vi ska vinna! De ska inte få luras i bara-oavgjort-fällan. Budskapet når spelarna lika snabbt som det ligger på internetsidorna.

8. Hiddink aviserade att Arsjavin kanske vilar?

– Jag har ingen aning, jag tror inte att det har så stor betydelse för vår del för den här killen, sjuan – jag har svårt att memorera deras namn så jag hoppas att jag inte uppfattas som respektlös – påminner väldigt mycket om honom. Det är marginella skillnader. Han lägger säkert dimridåer ...

Kommentar: Det mest intressanta med detta svar är att Lagerbäck plötsligt anklagar Hiddink för att lägga ut dimridåer. Varför? Lagerbäck är övertygad om att Arsjavin spelar och skickar en lite passning till sin förbundskaptenskollega att han är lätt att läsa.

9. Tre allsvenska spelare i startelvan vilka, slutsatser kan man dra av det?

– Ja, det är klart att man kan dra slutsatser av det. Det är tre profiler vi alla upplevt i allsvenskan. Det finns positiva tecken i allsvenskan, men vi har en lång väg kvar att gå ... Jag tror att vi har tagit små steg, klart att hemvändararna bidragit till det.

Kommentar: Ett smidigt sätt att motivera varför spelare från Malmö, Elfsborg och Helsingborg petar fullblodsproffs från franska och tyska ligan. Förslag: Ett hövligt sätt att säga: ”Det kan vi inte dra några slutsatser av alls”.

10. Om hur han tänker använda Zlatan mot Ryssland:

– Han startar – sen får du se vad som händer? Jag skulle gissa det, jag vet inte ännu, men jag tror det.

Kommentar: Hiddink får gärna läsa att Zlatan startar.

Sportbladets analysgrupp:

Robert Laul , Petra Thorén , Michael Wagner