”Jag blir besviken om vi inte får en slutspelsmatch”

Fröjdfeldt: Vi har fått väldigt positiva reaktioner

1 av 3 | Foto: #FOTO: AP
Siktar på final Senast torsdag bestäms vilka som dömer vidare – Fröjdfeldt hoppas vara med.
FOTBOLL

Zlatan är i en klass för sig. Men Peter Fröjdfeldt är Sveriges andra stora EM-stjärna.

– Klart jag blir besviken om vi inte får en slutspelsmatch, säger den svenske domaren.

Under sitt sista år som internationell domare gör 44-åriga Peter Fröjdfeldt sitt första internationella mästerskap. Vid årsskiftet faller han för åldersstrecket.

– 1992 satte jag upp en målsättning om att någon gång få döma i ett internationellt fotbollsmästerskap. Nu har jag nått mitt mål, säger han till Sportbladet.

Och Fröjdfeldts två EM-uppdrag hittills har inte direkt varit några dussinmatcher. Först tilldelades han prestigemötet mellan de regerande världsmästarna Italien och Holland. I förrgår den avgörande matchen Turkiet–Tjeckien.

Hyllad för sina beslut

I båda matcherna har Fröjdfeldt och hans assistenter, Henrik Andrén och Stefan Wittberg, ställts inför omdiskuterade situationer.

Först Ruud van Nistelrooys misstänkta offsidemål mot Italien. Sedan utvisningen av Turkiets målvakt Volkan Demirel efter att denne slagit ner Jan Koller i straffområdet.

I efterhand har Fröjdfeldt hyllats för att ha fattat rätt beslut i båda situationerna.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner, både från domarkommittén och Uefa.

Två delmål

I morgon eller på torsdag kommer Uefa att meddela vilka domare som dömt färdigt. Men allt talar för att det helsvenska domarteamet kommer att tilldelas åtminstone en av kvartsfinalerna, oavsett om Sverige går vidare från gruppen eller inte.

– Vi hade två delmål när vi åkte ner. Först att få döma två gruppspelsmatcher och sedan en i slutspelet. Klart man blir lite besviken om man inte når en målsättning, det är ingenting att hymla om, säger Fröjdfeldt.