Vinner – på rutinen

”Ödesmatcher har blivit en vana för oss”

FOTBOLL

LUGANO/INNSBRUCK. VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

Flera av Sveriges spelare har varit med om ödesmatcher förut.

De vet hur man fixar avancemang.

– Det har blivit en vana för oss att vi måste ha oavgjort i sista matchen, säger Anders Svensson.

Foto: FOTO: STELLA PICTURES
Anders Svensson tillhör för tiden Sveriges mer rutinerade spelare.

Anders Svensson vet hur man kan ordna oavgjort, och avancemang, i en ödesmatch i gruppspelet. Hans frispark mot Argentina, 1–1, är och förblir en klassiker i VM 2002. Målet bäddade för det slutspelssteget.

Erfarenheten av att spela hem ett resultat finns på fler håll i laget, i den förväntade startelvan har två spelare – Henrik Larsson och Olof Mellberg – varit med alla avgörande matcher sedan 2000. Bara Petter Hansson och Fredrik Stoor har aldrig spelat en tredje och avgörande gruppspelsmatch i mästerskap.

Revanschlusta

– Vi har en hel del erfarenhet och det tror jag att vi kan dra nytta av, säger Anders Svensson och pekar på en annan faktor:

– Några närmar sig slutet på sina karriärer och har kanske en känsla av att detta är sista mästerskapet. Det finns också revanschlusta för sättet vi åkte ut mot Tyskland. Det är i alla fall en jävla fokusering.

Lars Lagerbäck har inför matchen försvarat sin ålderstigna trupp. Den svenska förbundskapten har lyft fram de upplevda erfarenheterna av att ha spelat i de skarpa lägena som en svensk fördel mot Ryssland.

– Att många spelare har erfarenhet från sådana här situationer har betydelse. Det gäller att hantera det här mentalt också. Det kan våra spelare, inte minst när det gäller att komma igen på slutfasen. Det är en oerhörd styrka och inte så vanligt, säger Lagerbäck.

”Enorm skillnad nu”

Mattias Jonsons mål i slutminuten mot Danmark 2004 och Henrik Larssons kvittering mot England 2006 är två talande exempel på det.

Målvaktstränaren Lennart Ljung märker en enorm skillnad i truppen nu, jämfört med när laget misslyckades i tredje matchen mot Italien i EM 2000.

– Det är stor skillnad, många både spelare och ledare har varit med mycket. Ingen hetsar upp sig över småsaker, alla vet vad som gäller, säger han.

FAKTA

Sverige

Medelålder: 29 år och 85 dagar. (Etta i hela EM)

Ryssland

Medelålder: 26 år och 83 dagar. (16:e i hela EM)

SVERIGES TIDIGARE ÖDESMATCHER

EM 2000: SVERIGE UTSLAGET

Motståndare: Italien.

Förutsättningarna: Seger krävdes.

Så gick snacket innan: Försvarskollapsen i premiären mot Belgien, sedan en av historiens tråkigaste matcher mellan Turkiet och Sverige. Det var ett hånat svenskt landslag som ställdes inför blivande finalisterna.

Den taktiken valde Lagerbäck/Söderberg: Ett hårt arbetande mittfält med Ljungberg som offensiv kraft. Ändå var det full fart framåt, vilket höll på att löna sig. Utan halvskadade Kennet Andersson på topp.

De spelarna höjde sig: Första halvlek var lysande, från de flesta håll. Laget drabbades sedan av flera skador: Magnus Svensson, Johan Mjällby, Tomas Gustafsson (Antonelius). De föll igenom: Daniel Andersson, felpass till Alessandro del Piero, som kunde avgöra matchen.

Så gick snacket efter: Förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck hårt ansatta.

VM 2002: SVERIGE VIDARE

Motståndare: Argentina.

Förutsättningarna: Oavgjort räckte.

Så gick snacket innan: Mystiken kring Fredrik Ljungbergs skada. VM:s guldfavorit Argentina hade fått en tuff start och alla utgick från argentinsk seger.

Den taktiken valde Lagerbäck: Spelade ingen roll vilken taktik han hade valt inför, matchbilden tvingade Sverige att spela defensivt.

De spelarna höjde sig: Anders Svensson med sin superfrispark. Backlinjen var grym, försvarsspelet över hela planen vasst. Magnus Hedman räddade en straff, fast Crespo satte returen.

De föll igenom: Ingen.

Så gick snacket efter: Succé, bragd – favoriterna borta från VM. Svenssons klassiska frispark är fortfarande en snackis. Vägen mot final låg öppen, Senegal skulle bara besegras...

EM 2004: SVERIGE VIDARE

Motståndare: Danmark.

Förutsättningarna: Oavgjort skulle räcka.

Så gick snacket innan: Hela Italien var övertygade om en nordisk komplott om att Danmark och Sverige skulle spela 2-2, ett resultat som skulle ta både Danmark och Sverige vidare. Snacket störde de svenska förbundskaptenerna.

Den taktiken valde Lagerbäck/Söderberg: Nu bildade Anders Andersson och Kim Källström innermittfältet. Mattias Jonson balanserade upp på bredvid.

De spelarna höjde sig: Henrik Larsson, satte en straff. Även förbundskapten spelade en avgörande roll med sina byten då han slutade matchen med ett extremt offensivt lag med tre renodlade anfallare på planen samtidigt.

De föll igenom: Kim Källström, som fick chansen men inte tog den inte. Anders Andersson, höll inte heller måttet.

Så gick snacket efter: Konspirationsteorin höll, enligt italienarna som rasade. ”Det var en jättefight i 90 minuter, och om någon som sett den här matchen säger något om uppgjort så tycker jag han kan gå hem och lägga sig” sade Lars Lagerbäck direkt efter matchen.

VM 2006: SVERIGE VIDARE

Motståndare: England.

Förutsättningarna: Oavgjort för att vara säkra.

Så gick snacket innan: Zlatans ljumskskada hade stört honom så mycket att spelet blev lidande. Nu fick Allbäck chansen, det tyckte många var bra.

Den taktiken valde Lagerbäck: Allbäck på topp, Kim och Linderoth centralt. Mattias Jonson petade Christian Wilhelmsson på högerkanten.

De spelarna höjde sig: Henrik Larsson, Marcus Allbäck, Olof Mellberg var några. Sverige hade flera mycket vassa hörnor, det blev mål på en av dem.

De föll igenom: Andreas Isaksson, tveksamma ingripande vid båda målen.

Så gick snacket efter: Efter den tuffa premiären var Sverige vidare efter kvittering i den 90:e minuten av Henrik Larsson. VM-drömmen levde men överskuggades fortfarande av bråk i omklädningsrummet och interna motsättningar.