”VM 1994 träffade oss i själen”

Fansen i Camp Sweden gör sitt tredje mästerskap – fler än någonsin

1 av 3 | Foto: Lotte Fernwall
Campingen där de 3 000 svenskarna i Camp Sweden trängs och förbereder sig för dagens match mot Ryssland.
FOTBOLL

INNSBRUCK Det var när vi grävde guld i USA som allt började.

En återfödd fotbollskärlek tack vare bronset gjorde att supportrar hittade varandra, menar initiativtagaren Ingo Söderlund.

Just nu förbereder sig 3 000 medlemmar i ”Camp Sweden” i Innsbruck upp till den viktigaste dagen på länge.

Ingo Söderlund lutar sig fram över bordet.

– Landslagssupportrar har ju alltid funnits, men det var 1994 som det träffade oss i själen, säger han.

Fotbollströja och prästhalsband

Prästen är en av initiativtagarna bakom ”Camp Sweden”. En organisation för de svenska fotbollsfansen som vill åka runt och titta på matcher. Inför varje match ordnar den svenska föreningen en marsch till arenan, där många tusen personer vandrar, och sjunger fotbollslåtar. Allt för att stötta spelarna.

– Det är så otroligt viktigt att visa att vi finns där, säger Ingo Söderlund, som alltd klädd i fotbollströja – och prästhalsband.

– Jag fungerar som lite både och här på campen. Mest är jag ju ordförande, men det händer att man behöver ta en promenad med någon, eller att någon inte kan komma på grund av hur det är där hemma. Då säger jag alltid att frun och familjen går först, även om fotbollen är viktig.

4 000 medlemmar idag

Det är fortfarande många timmar kvar till match och fansen som vaknade upp i morse har en lång väntan innan matchen drar igång ikväll klockan kvart i nio.

Här, i Innsbruck, är det 3 000 personer som bor tillsammans på den specialhyrda campingen.

– Jag kan verkligen känna mig tacksam att vi har kommit så här långt, säger Ingo Söderlund när han tittar sig om i matsalen.

Det var under EM i Portugal 2004 som de många fansen började leta upp varandra ”på riktigt”.

– Det var ett sommarparadis som var nära och tillgängligt för många. Allt som allt var vi väl runt tusen personer som hade någon slags beröringspunkt till varandra där. Sen var det VM i Tyskland, och då fixade vi en egen camping och växte. Efter det insåg vi att vi var tvungna att bli en juridisk förening för att det skulle funka, och då var det som att börja om på nytt för att alla skulle bli medlemmar… men även om det ibland har känts som att vi tar ett steg framåt och två steg bakåt så är vi idag 4 000 medlemmar.

Hur stora kan ni bli?

– Oj, det handlar om glädjen. Det har inget med medlemsantal att göra. Just nu är målet att vi ska ha en full läktare med Sverigeklädda fans när vi möter Danmark i Stockholm den 6 juni 2009. Sen får vi se.

ARTIKELN HANDLAR OM