”Ryssland har ingen Ibrahimovic”

Sportbladets krönikör tror på svensk seger i ödesmatchen

FOTBOLL

Simon Bank säger: Hjärtligt välkommen till EM:s andra chat på temat ”krasslig krönikör”. Den här gången utan lunginflammation, men med en kosmisk huvudvärk som eventuellt kan härledas till en halvtimmes slit med franska verbformer, kvav alpluft eller - eventuellt - till Tottenhams skandalösa spelprogramslottning för nästa säsong. Mindre än sju timmar till match. Ge mig lite frågor nu.
Machu Pikachu säger: Hej hej Simon, här kommer troligen dagens vanligaste fråga: Spelar Arshavin från start idag, och i sådana fall, vad har vi att vänta oss från honom?
Simon Bank säger: Jag är övertygad om att han spelar. Arsjavin är Rysslands enda riktiga superstjärna - ja, han och Akinfejev då - och han är en gammaldags playmaker. Teknik, blick, han kan göra mål, och han är van att vinna från Zenit. Sveriges bästa chans är att se till att han inte får bollen så ofta.
säger: Hej Simon, Vad tror du det blir ikväll?
Simon Bank säger: 2-1 till Sverige. Vårt lag är mer helt och färdigt. Och Ryssland har ingen Ibrahimovic.
Frutte säger: De flesta verkar tro att det här är klart och Lagerbäck pratar redan om Holland. Finns det risk för underskattning ikväll?
Simon Bank säger: Jag kan faktiskt inte påminna mig att jag sett någon match med ett lagerbäckskt landslag där de förlorat av det skälet. Henrik Larsson eller Fredrik Ljungberg kommer inte att tillåta det, och spelare som Elmander, Stoor och Daniel Andersson har inte råd att slarva, av högst personliga skäl.
Daviid säger: Hej, vad tror du är Rysslands svagheter ?
Simon Bank säger: De är rätt vilda i sin offensiv och blottar sig ganska mycket. Ytterbackarna sticker iväg, Ignasjevitj söker uppspel efter marken i mitten, backlinjen blir ofta rätt "taggig". Det kommer att bli gott om en-mot-två-lägen och två-mot-tre-lägen för de svenska anfallarna. Och Rysslands nya backlinje är inte särskilt samspelt.
Stefan W säger: Varför föredrar Lagerbäck Elmander före Seb Larsson. Vore inte Elmander klockren som inhoppare om/när Zlatan behöver byta? Elmander har ju sprungit slut efter 45...
Simon Bank säger: Av skälet ovan - han vill ha Elmanders fart mot Zhirkov, som gärna drar iväg på offensiva turer. Sebastian är mer en organiserad spelare med en fin passningsfot.
Thomas säger: Zlatan i all ära, men har inte Ljungberg, Larsson och Svensson underpresterat i offensiven så här långt?
Simon Bank säger: Ljungberg - ja. Han har gjort sitt jobb fläckfritt, men utan att en enda gång explodera framåt. Larsson har legat bakom två och ett halvt av Sveriges tre mål och spelat fram till ytterligare ett par riktigt bra lägen. Jag förstår inte kritiken mot honom. Och Anders har ju mer en defensiv roll, som jag tycker han löst utmärkt så här långt även om jag kan sakna honom i skottsektorn emellanåt.
Wellington säger: Hej! Vad tycker Du om att Källström sitter på bänken? Behövs inte hans passningskvalitéter och uppspel mot en så gles försvarsnation som Ryssland är i dagsläget? Daniel Andersson är ju när allt kommer omkring ingen spelare som gör offensiva passningar.
Simon Bank säger: Daniel var ju fucking Pirlo i första mot Spanien... men jag fattar poängen. Kim faller, som Kim alltid faller, på att Lagerbäck underkänner hans defensiva jobb och hans offensiva felprocent. Han väljer det trygga alternativet och satsar sina gamblingpengar på Johan Elmander istället. Den ende i det svenska laget som får vara med trots att han inte fyller hela sin trygga-system-låg-felprocents-kvot heter Ibrahimovic.
Jonte säger: om det går åt skogen mot ryssland, får vi då en ny förbundskapten??
Simon Bank säger: Det beror nog väldigt mycket på hur det ser ut på planen. Om Sverige gör en bra match, men åker på missade chanser och individuella misstag defensivt så tror jag att Lagerbäck sitter säkert. Lagrell har förstås redan stämt av med delar av spelartruppen, så att det finns ett underlag för Lagerbäck. Men om Sverige viker ner sig kan trycket på både förbund och Lagerbäck bli för stort. Fast, när jag läser det - jag tror att den risken är minimal.
Ingesson säger: Det har nästan inte blivit ett enda mål på långskott i EM hittills. vad beror det på?
Simon Bank säger: Never mind the Ballack? Jag tror att skälet är en omvänd logik: Alla är så rädda för de nya bollarnas aerodynamik att de ser till att inte släppa till så mycket skott utifrån.
Akilla säger: Jag läste i Aftonbladets EM-magasin häromdagen där du hade 10 budord inför EM. Där skrev du att man inte ska frukta holland för att dom inte har någon backlinje, Hur ser du på det nu?
Simon Bank säger: Att det fortfarande stämmer. Men de har hittat en perfekt defensiv balans på mittfältet som har räddat dem - och att den offensiva totalfotbollen har gett motståndarna för mycket att tänka på för att de ska kunna testa Hollands darriga försvar.
Per säger: Hej Simon, tack för fina artiklar. Hur ser du på en - eventuell - kvartsfinal mot Holland? Som svensk känner man sig kanske smånöjd med att gå vidare från gruppen, men vågar man hoppas på en kommande bragdmatch med dagens lag, som förra gången vi mötte dem i kvarten? Eller faller vi som furor likt mot tyskland 2006?
Simon Bank säger: Jag vet inte hur många gånger man suttit och sett motståndarlag spela och tänkt så här: "Aldrig i helvete att Sverige har en chans mot dem". Men sedan kommer matchen, och allt det där fantastiska anfallsspelet går i baklås någonstans i höjd med Petter Hanssons lugg. Holland kommer att vara extremt stora favoriter före en sån match, men jag skulle säga att Sverige har ungefär lika stora chanser som man hade mot Spanien. En på fem till en skräll?
zlatan_kungen säger: vem i rysslands back linje tror du kommer att hålla koll på Zlatan?
Simon Bank säger: Sergej den Tyste. Ignasjevitj, alltså. Han är inte lika säker som förr, men han är ett monster i luften och rätt elak. Och så kan han och Zlatan prata om hur det är att bojkotta media, de delar den erfarenheten.
Thomas säger: Alla hyllar Fredrik Stoor, men tittar man närmare på båda målen mot Spanien så är han faktiskt inblandad i båda. Det är väl inga jättemissar, men ändock. Jag undrar om Alexandersson hade gjort liknande misstag? Övervärderar vi Stoor tycker du?
Simon Bank säger: Nej det tycker jag inte. Däremot tycker jag att vi undervärderar Niclas Alexandersson.
Alexander säger: Om ryssnarna gör 1-0, tror du dom spelar på resultat eller fortsätter går offensivt?
Simon Bank säger: Det där är intressant. Hiddink kommer att vilja att de fortsätter spela offensivt - men har han lyckats vädra ut det ryska vankelmodet? De har en historia av att vika ner sig när det gäller, och frågan är om Hiddink hunnit ändra på det. Hela Rysslands fotbollsframtid hänger på svaret.
Pelle säger: Hej Simon! Tack för ständigt bra krönikor, its a pleasure! Min fråga är: Vad tror du är orsaken till att Daniel Andersson helt plötsligt tagit "klivet ur garderoben" och blivit en stabil defensiv mittfältare som håller på den här nivån och som dessutom överraskat oss alla? Har han utvecklats i raketfart i Malmö senaste året eller har han bara fått blodad tand på senare år? Go Sweden!!! // Pelle i Örebro
Simon Bank säger: Hej Pelle, tack för de snälla orden. Daniel Andersson har väl alltid varit stabil? Varje gång han kommit in i ett skarpt läge så har han gjort sitt jobb. Ta Turkiet borta, till exempel - då var han bäst på plan i första halvlek. Han har hängts ut av populister i media, och folk har hängt på. Med det sagt så - ja, han har överraskat i EM. Han spelar, som min bulldogskollega Robert Laul säger, på 140 procent av sin förmåga.
greykarn säger: Hej Simon! Alex Schulman kallade dig för Sveriges bästa krönikör alla kategorier efter din Spanien-krönika. Vad tycker du om lovorden och vilken är den favoritkrönikör?
Simon Bank säger: Oj. Det var snällt av honom, och det betyder en del eftersom Alex är en extremt intelligent läsare. Jag är mer engelskt än amerikanskt influerad i mitt skrivande, och plockar gärna av Simon Kupers kunskap och Sid Lowes humor. Där nånstans.
Moderator säger: Då kör vi tre frågor till
elena säger: Tycker det är synd att "Chippen" och Alexandersson är skadade. Hur skulle din startelva sett ut om du fick bestämma? Tack för dina fina artiklar och fortsätt som du gör!
Simon Bank säger: Tack. Isaksson - Stoor, Hansson, Mellberg, Nilsson - Svensson, Källström - Elmander, Ljungberg - Ibrahimovic, Larsson.
Gluttalainen säger: Skulle du klassa det som ett fiasko om Sverige inte går vidare?
Simon Bank säger: Det beror helt på hur det ser ut. Om Sverige gör en bra match, men åker på individuella missar så är det svårt att såga hela insatsen. Men om de viker sig, mentalt och kunskapsmässigt, mot ett lag som de borde slå så är det svagt. Då åker min gamla Husqvarna X76e fram.
Joachim Yngve säger: Hur tror du det går för våra svenska hjältar ikväll?
Simon Bank säger: Willy Kyrklund kommer att ha en fin, men tidig kväll hemma i Uppsala. Stig Larsson kommer att ha migrän. J-O Waldner har köpt en flintastek och ett sexpack. Stefan Lövgren kommer att svära framför teven, Martina Lowden fastnar i en rumänsk novell och Sara Stridsberg kommer att göra en ny upptäckt. Fast om du menar fotbollslandslaget: 2-1.
Moderator säger: Vi tackar Simon Bank för att han tog sig tid och ställde upp och svarade på läsarnas frågor.
Simon Bank säger: Tack för frågorna, och ursäkta för svaren. Hoppas ni får en fin kväll, allihop.