GULDBLICK

Erik Niva inför kvartsfinalerna: Frågar ni mig är Cristiano Ronaldo och Portugal redo

FOTBOLL

ZÜRICH. Ta en ordentlig titt i det här ansiktet.

Fokuserat? Bekymrat? Avspänt? Ansvarstyngt?

Vet du vad du tittar efter kanske du kan berätta för mig om det är en EM-vinnare vi ser.

Foto: AFP
KAN LEHMANN Cristiano Ronaldo har gjort många mål på Tysklands målvakt – och tror på repris i kväll.

På amerikanska flygplatser finns det tydligen en ny yrkeskår i arbete.

De kallas för ”Spot operatives”, och är anställda för att läsa av passagernas ansiktsuttryck.

Ska man tro dem själva är de så skickliga på att läsa av grimascher och ryckningar att de kan skilja en nervös terrorist från dig och mig på en tjugofemtedels sekund.

Jag vet nu inte hur mycket jag tror på det – eller rättare sagt, jag vet att jag tycker att det låter som rent kvacksalveri – men det hindrar mig inte att önska att jag hade en kompetent ”spot operative” i släptåg i dessa dagar.

Ikväll spelar Portugal mot Tyskland, och Cristiano Ronaldo förväntas återigen bevisa att han är världens bäste fotbollsspelare.

Tacksam spelare på podiet

I förrgår satt han på ett podium och svarade på frågor med öppet ansikte.

Vad betydde egentligen den där sucken? Vad menade han med den där blinkningen?

Cristiano Ronaldo är faktiskt en tacksam spelare att ha att göra med i de här sammanhangen.

Man behövde aldrig tvivla på att han skulle göra mål på straffen som slog ut England ur VM 2006, och man behövde heller inte vara profet för att misstänka att han skulle missa i Moskva senast.

Det räckte med att titta i hans ansikte. Det räckte att se hans självsäkra fokusering den första gången och hans skräckladdade ångest den andra.

I måndags blev därför en stor del av den portugisiska presskåren rejält orolig.

En rejält förbannad Ronaldo stormade av träningsplanen efter att ha förlorat en sorts lattjomatch.

Portugiserna vet ju precis vad vi vet.

Det är mata-mata i kväll – dödsmatch på portugisiska – och ”A Selecçao” är helt beroende av en Cristiano Ronaldo på rätt humör.

Vi ska inte lura oss själva. Portugal har ett riktigt bra lag oavsett vilket, men de kan inte vinna EM utan en Ronaldo som spelar nära sin topp.

Och hur löjligt det än må låta – därför fanns det också en påtaglig lättnad i det portugisiska drevet efter den sista presskonferensen före avresan till Basel.

Ronaldo var på sitt vanliga, glada, småkaxiga humör. Har den enorma cirkusen runt övergången till Real Madrid påverkat honom så är jag en för dålig ansiktsläsare för att upptäcka det.

– Jag gillar aldrig att förlora, och om du inte saknar ambition så tror jag inte att du heller gör det. Efter träningen i måndags åkte jag till hotellet, tog lite magmedicin och somnade. Sedan var det bra med det.

Slog Petit i pingis

Bänkgrannen Petit flikade in att Ronaldo inte ens kunde acceptera att förlora i kort, Ronaldo kontrade med att han slagit Petit i pingis med vänster hand – och sedan var cirkusen igång. Godisklubbor byttes, klädsmaker hånades och frågor från olika länder besvarades med dialekthumor.

När en slipad engelsk journalist undrade om Ronaldo föredrog fish-and-chips eller paella – ett försök att kringgå frågemuren runt hans framtid – svarade han snabbt bacalhau, en sorts saltad portugisisk torsk.

Spektaklet avslutades med att superstjärnan med nummer sju på ryggen kommenterade Jens Lehmanns utspel om att Arsenal hittat nycklarna till att stoppa honom.

”Gjort en del mål på honom”

– Ja, Lehmann borde ju känna mig. Jag har gjort en hel del mål på honom.

Jag är nu ingen ”spot operative”, men frågar ni mig känns Portugal redo. Cristiano Ronaldo känns redo.

Borta i det tyska lägret satt samtidigt Oliver Bierhoff och Bastian Schweinsteiger och pratade om formsvackor, skador, småbråk och avstängningen på Jogi Löw.

– Ett svårt nederlag för fotbollen, var Bierhoffs syn på Uefas beslut.

Portugal känns redo.

På sitt sätt gör Tyskland också det.

FAKTA

...och här är alla kvartsfinalerna

PORTUGAL TYSKLAND

I dag 19 juni, 20.45 i Basel:

En fascinerande duell mellan två olika sorts lag. Det portugisiska spelet bygger väldigt mycket på bollskicklighet och individuella prestationer, medan det tyska handlar mer om tydliga riktlinjer, kraft och fart. Portugal har kunnat vila spelare, medan både Podolski och Frings är tveksamma till spel in i det sista. Kommer ingen av dem till start känns uppgiften väldigt svår för ett Tyskland som nog väldigt gärna har alternativet att flytta upp Podolski på topp.

KROATIEN TURKIET

Fredag 20 juni 20.45 i Wien:

Efter bragden mot Tjeckien är det ett svårt brandskattat Turkiet som kommer till start.

Rent logiskt ska de inte kunna rubba ett Kroatien i väldigt stark medvind, även om nu turkarna inte visat särskilt stor respekt för logik hittills i turneringen.

Kroatien har alla sorters vapen från alla delar av planen, medan Turkiet nog bör fundera på om de ska flytta upp Altintop på yttern för att skaffa sig ytterligare ett kreativt hot utöver Arda Turan.

HOLLAND –  RYSSLAND

Lördag 21 juni 20.45 Basel:

Eller om ni så vill – Holland mot Holland. Syrliga tungor hade ju kunnat säga att Guus Hiddinks offensiva passa-och-spring-fotboll är mer klassiskt holländsk än van Bastens nya, balanserade 4-2-3-1-spel – men någon måtta får det ju vara.

Holland har charmat hela världen under gruppspelet, och ska givetvis vara tillräckligt bra för att manövrera hem den här matchen. Stängt och låst lär det i alla fall inte bli.

SPANIEN ITALIEN

Söndag 22 juni 20.45 Wien:

Och herrejöses, så mycket förutsättningarna påminner om matchen mellan Spanien och Frankrike för två år sedan. Då hade Spanien spelat stor fotboll i gruppspelet, och då som nu ställdes det mot ett motstånd som allmänt ansågs passerat zenit. Om något så skakar det ännu värre i de spanska stövlarna den här gången, då de tvingas möta sin eviga nemesis, världsmästarna från vinstmaskinen i Italien. Ska de reda ut det här krävs all den nya internationella hårdhet som laget sägs ha skaffat sig.