”Slet svenskarna i stycken - som vid Poltava”

Ryska medier jämför segern över Sverige med slaget 1709

Foto: FOTO: AP
Ryskt måljubel med Andrej Arsjavin i centrum.
FOTBOLL

I Ryssland hyllas spelarna i fotbollslandslaget som hjältar.

Och segermatchen mot Sverige jämförs med slaget vid Poltava.

”De slet svenskarna i stycken. Som vid Poltava”, skriver tidningen Komsomolskaja pravda.

Foto: Komsomolskaja pravda
Komsomolskaja pravda jämför segern med slaget vid Poltava.

Poltava, 28 juni 1709. 8 000 svenska soldater stupar när tsar Peter den stores här krossar allt svenskt motstånd.

Innsbruck, 18 juni 2008. Svensk erfarenhet räcker inte mot ett ungt ryskt fotbollslandslag som besegrar oss med två mål mot noll.

Dagen efter ryssarnas seger i fotbolls-EM jämförs de båda händelserna i ryska medier.

”Osynliga på planen”

”Vi fixade ett andra Poltava åt svenskarna - 2 - 0!” Utropar tidningen Komsomolskaja pravda i sin rubrik och fortsätter jämförelsen i matchreferatet:

”De våra dominerade inte bara planen under första halvlek - de slet svenskarna i stycken. Som vid Poltava. Ibrahimovic och co var helt osynliga på planen.”

Också nyhetssajten Rambler.ru toppar med rubriken ”Poltava!!!” och tidningen Moskovskij komsomolets gör samma parallell: ”Svenskarna påmindes om Poltava.”

Men mittfältaren Konstantin Zyrjanov tycker inte att jämförelsen håller.

Efterlängtad seger

– Man ska inte jämföra den här matchen med slaget vid Poltava. I dag var det ingen som dödade någon.

Men han erkänner samtidigt att segern över svenskarna var efterlängtad.

– Vi har länge haft ett horn i sidan till svenskarna: Det räcker bara att minnas nederlaget i VM -94. Och i viktiga matcher har de alltid besegrat oss. Så självklart ville vi ha revansch, säger Zyrjanov.

Hyllningarna till ryska landslaget som för första gången tagit sig till kvartsfinal i ett EM-slutspel svallar över i de ryska medierna. Och beskrivningarna av det svenska nederlaget är målande.

Peter den store

Komsomolskaja pravda skriver om det svenska lagets ”dödskamp” under andra halvlek, efter att ha hamnat i ”den ryska björnens klor”.

I det ryska publikhavet vajade en gigantisk banderoll med tsar Peter den stores nuna, samma man som så framgångsrikt krossade svenskarna under Karl den tolfte vid Poltava 1709. Peter den store, som öppnade Ryssland mot Europa, precis som ryska fotbollförbundet gjorde när de värvade holländske tränaren Guus Hiddink.

”Erfarenheten visar: Vi måste öppna fönstret mot Europa, precis som Peter den store gjorde - han som också besegrade svenskarna”, skriver Komsomolskaja pravda.

ARTIKELN HANDLAR OM