Ljungberg hade rätt

Sverige var sämst i gruppen på att hålla bollen

Sverige och Fredrik Ljungberg var sämst i gruppen på att hålla bollen inom laget.
FOTBOLL

ÄNGELHOLM. Fredrik Ljungberg klagade direkt efter förlusten mot Ryssland på att Sverige inte är ett bollhållande lag.

Statistiken ger honom rätt. Sverige höll boll minst av alla lag så länge som man var med i EM.

Nu är frågan om Sverige ska byta spelsätt – och om man har spelare som vill och kan göra det?

– Jag vet inte om vi riktigt kan jämföra oss med Ryssland och Spanien. De har ett annat sätt att spela på och jag vet inte om vi kan spela på samma sätt. Vi måste ­göra det vi är bra på, säger Tobias Linderoth.

Men många av svenskarna spelar i klubblag som håller bollen.

– Jovisst, men i landslaget har vi en modell att spela efter och normalt sett funkar den. Men vi kom inte upp till riktig nivå mot Ryssland. Det har funkat tidigare. Vi har kvalat in till många mästerskap, säger Linderoth.

Kim Källström som är den bäste spelaren som faller undan för att han inte passar in i Lagerbäcks system håller med Ljungbergs kritik när det gäller bollhållandet.

– Klart att det är lättare att spela när man har bollen. Det är något som vi kanske behöver ändra på, men det beror på vad vi har för spelare också. Och lite vad vi har för kultur. Spanjorerna vill verkligen hålla bollen medan vi spelar upp mycket snabbare till våra forwards. Ska vi ändra i det är det en fråga för förbundskaptenerna och inte oss spelare, säger Källström.

Men det betyder väl också en hel del hur ni spelare trivs med era roller?

– Visst är det så. Absolut. Klart att det är så. Vi har många snabba spelare som inbjuder till att spela fort framåt, säger Källström.

Zlatan Ibrahimovic har i flera uttalanden gett Lasse Lagerbäck sitt stöd men man kan fundera över hans kommentar i Ängelholm:

– Det märktes att dom (ryssarna) hade en holländsk tränare. Dom spelade fotboll och vi fick jaga boll hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM