RYSSLANDS HEMLIGHET

Så blev Hiddinks gäng EM:s chocklag: ”Han är bra, han låter oss gå på krogen”

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
rysskigt bra form Ryssland jublar. En syn som vi känner igen alltför väl. Sedan Hiddinks gäng slog ut Sverige har succén bara fortsatt. På torsdag väntar semifinal mot Spanien – det enda laget som lyckats besegra ryssarna i årets EM-turnering.
FOTBOLL

BASEL/WIEN. Ryssland har charmat fotbolls-Europa med en fartfylld och offensiv fotboll, få tillslag och stor individuell skicklighet.

När spelarna ska förklara framgångsreceptet är svaret lika överraskande som resultaten.

– Vår coach låter oss gå på krogen, säger mittfältaren Diniyar Bilyaletdinov till Sportbladet.

EM 2004 chockade Grekland fotbollsvärlden genom att gå hela vägen med en fotboll som på många sätt skilde sig från normen: Grekland spelade extremt defensivt med man-man-markeringsinslag. De få mål Grekland producerade kom vid hörnor och frisparkar.

EM 2008 är Ryssland den stora överraskningen, men tvärtemot Grekland spelar ryssarna en offensiv fotboll, full fart framåt, rörlighet, positionsbyten, få tillslag och spelare som Andrei Arsjavin och Roman Pavljutjenko som kan skapa saker på egen hand.

Bakom taktiken finns förbundskapten Guus Hiddink, som på kort tid nu gjort resultat med Ryssland, precis som han tidigare gjort med till exempel Sydkorea och Australien.

”Han skapar bra stämning”

Efter matchen mot Holland fick Sportbladet en längre pratstund med 23-årige mittfältaren Diniyar Bilyaletdinov, hemmahörande i Lokomotiv Moskva, och allmänt betraktad som ett av Rysslands största löften.

Vad är hemligheten med Hiddink?

– Han är en bra coach, det är en bra hemlighet, säger Bilyaletdinov med ett skratt, men blir snabbt allvarlig och berättar Hiddink gett spelarna två dagar ledigt som uppladdning inför semifinalen.

– Han skapar bra stämning, vi kan relaxa i två dagar nu, göra vad vi vill, gå krogen och träffa våra vänner, det är inga problem. Våra tidigare coacher har tvingats oss att stanna på hotellet och läsa böcker, nu kan vi göra vad vi vill. Eller inte vad vi vill…vi är professionella fotbollsspelare, vi kan inte dricka sprit eller vara med kvinnor, men vi kan röra oss på stan, träffa folk och vänner, prata om fotboll eller livet. Det är en stor kvalitet hos vår coach.

Bilyaletdinov ger även ett konkret exempel från matchen mot Holland:

– På den gamla tiden hade vi förlorat allt hopp efter deras kvittering. Nu blev vi aldrig oroliga. Innan förlängningen sa Guus: ”relax, ta det lugnt, vi är starkare än de fysiskt, våra chanser kommer att komma”, berättar Bilyaletdinov.

Blev stjärnor över en natt

Hiddink fick rätt och en halvtimme senare var matchen vunnen med 3–1. Arsjavin, Pavljutjenko, Bilyaletdinov och de andra spelarna var plötsligt stjärnor över en natt.

– Vi tror på vårt sätt att spela fotboll. Vi vill göra resultat. Ryssland har aldrig gjort resultat. Aldrig, säger Bilyaletdinov och syftar på att sedan Ryssland blev Ryssland i början av 90-talet har landet aldrig avancerat från ett mästerskapsgruppspel.

Chelsea-ägaren och miljardären Roman Abramovitj pumpar in stora pengar för att bygga upp rysk landslagsfotboll och följer sina landsmän på plats i Schweiz/Österrike.

– Jag har inte sett honom, men jag tror att han tittar på oss, säger Bilyaletdinov.

Tror du han köper Arsjavin till Chelsea nu?

– Kanske. Eller också Zjirkov eller Pavljutjenko. Eller kanske Bilyaletdinov, säger Bilyaletdinov med ett skratt.

Berätta om Arsjavin, hur är han som person?

– En lugn människa. Han säger inte så mycket, men på planen han är dödlig och gör få misstag. Han har snabbheten, han har tekniken, han är vår forward. Nu är han en av de bästa spelarna i EM.

Den bästa?

– Jag hoppas det. Det är han eller David Villa. Eller Pavljutjenko.

”Deras energi tog slut”

Storstjärnan och nyblivne Uefacup-mästaren med Zenit FC, 26-årige Andrei Arsjavin, ger sällan intervjuer, men efter matchen mot Holland ställde han upp för Uefa i en TV-intervju där han hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det här var fantastiskt för mig, för Ryssland, för min familj. För att vara ärlig, jag vet inte vad jag ska säga – allt jag kan säga är att vi vann. Men jag hade väntat mig mer av Holland. Jag trodde att de skulle spela mer aggressivt. Men deras energi tog slut före vår och en briljant coach besegrade elva briljanta spelare. När man spelare under en sådan coach, spelar man på ett helt annat sätt, säger Arsjavin.

Hiddink är inte förvånad

Förbundskapten Hiddink hävdar tvärtemot övriga fotbollsvärlden att han inte är förvånad över det unga Rysslands snabba utveckling.

– Under EM-kvalet stod vi fortfarande under utveckling. Jag gjorde många byten och letade efter rätt formation. Laget är ungt och en sak jag upptäckt är att de lär sig saker väldigt fort. De har lärt sig att vara disciplinerade, att jobba med sina egna svagheter och förstå motståndarnas styrkor. De är entusistiska att göra det vi har kommit överens om, säger Guus Hiddink.

Efter de inledande framgångarna växer trycket på Ryssland inför semfinalen mot Spanien/Italien:

– Hela Ryssland hoppas att vi ska vinna nästa match, säger Diniyar Bilyaletdinov.

Motsvaras de förväntningarna är Ryssland i EM-final.

FAKTA

Sportbladet granskar: Här är den verkliga sanningen bakom laget som kan räcka hela vägen

Guus Hiddink

Stefan Alfelt: Mer avgörande än hans uppenbara taktiska skicklighet är hans förmåga att snabbt värdera och se möjligheterna i även relativt oprövade spelares kvaliteter. Utifrån de möjligheterna anpassar han ett spel som inte behöver bygga på influenser från landets eller klubblagets historiska sätt att spela på. Hans grundinställning är att egen offensiv oftast slår defensivtänkande motståndare.

Fart & kondition

Stefan Alfelt: Kontringsspelet i EM har varit grymt effektivt därför att så många springer så mycket och fort samtidigt när läget uppstår. När Ryssland anfaller utnyttjas hela planen. Man attackerar samtidigt på kanterna och i mitten med flera spelare som rusar rakt mot mål. Ett jobbigt spel som kräver enorm fysik men som sliter ännu mer på de som får jobba bakåt i den farten.

Friheten

Stefan Alfelt: Rysk toppidrott formades under Sovjettiden med allt vad det innebar av auktoritetstänkande. Ledarskap handlade om att skälla och skrämma fram prestationer som nödvändigtvis skulle tangera perfektion. Inte sällan kunde man få utskällningarna även efter gjorda mål. Man log knappt ens efter vunna guld. Under Hiddink ska träning och matcher vara roliga. Mellan matcherna får spelarna göra vad de vill, vilket var helt otänkbart tidigare.

Stjärnorna på hemmaplan

Stefan Alfelt: För inte så värst länge sen fanns mängder av ryska spelare spridda över hela Europa. Stjärnorna var oftast divor utan lust att spela för sitt land annat för att visa upp sig för att tillfredställa sitt egna stora ego. Nu är ryska ligan penningstinn. Bra spelare tjänar bra pengar utan att behöva flytta vilket både gör det enklare att forma ett landslag och att skapa en laganda.