EN SPELARE ATT ÄLSKA

Cesc Fàbregas om EM:s största stjärna: Jag hade inte hört talas om honom

Foto: AP
Andrej Arsjavin.
FOTBOLL

WIEN. En semifinalpsykning eller ett ärlig svar?

Så här säger Spaniens Cesc Fàbregas om EM:s största stjärna:

– Jag hade inte hört talas om Arsjavin före EM.

Foto: FOTO: AP
Fabregas lade inte Arsjavin på minnet när de möttes i en träningsmatch inför VM 2006.

I internationell press jämförs Andrei Arsjavins genombrott med det Pelé gjorde under Sverige-VM 1958. Internationella nyhetsbyrå AP hittar parallellerna i tröjnumret (10), första mästerskapet samt förmågan att både göra mål som att spela fram till dem.

Precis som VM 1958 var Pelés första mästerskap är EM 50 år senare Arsjavins första stora turnering.

– Att se Rysslands nummer tio är fantastiskt, säger Zinedine Zidane. Jag kallar honom nummer tio eftersom jag inte kan uttala hans namn korrekt. Det han gör på den här nivån är svårare än i ett VM eftersom det är första stora turneringen han deltar i. Det gör mig väldigt lycklig att se den fotbollen han spelar, han har fantastiska fötter, fortsätter Zidane som under helgen besökte EM-staden Wien som representant för sin skosponsor.

En ryktenas man

Arsjavin, till vardags i ryska ­Zenit St Petersburg, kopplas nu ihop med flera större europeiska klubbar, bland annat Roman Abramovitjs Chelsea.

– Jag vet att jag har erbjudanden från England och Tyskland, men det jag verkligen vill är att spela i spanska ligan. Det är den liga jag själv följer, jag gillar deras fotboll. Men för tillfället har jag inga erbjudanden därifrån, säger Arsjavin.

Ska man peka på någon skillnad är det att Pelé blott var 17 år när han slog igenom, Arsjavin är nyss fyllda 27. Trots det var han relativt okänd före EM startade. När Sportbladet i söndags kväll pratade med Spaniens Cesc Fàbregas, Rysslands kommande semifinalmotståndare, lät det så här:

– Jag såg honom mot Holland, jag hade inte hört talas om honom före EM. Men han ser bra ut, så vi måste vara försiktiga, sa Fábregas.

Psykning eller ärligt svar förtäljer inte historien, men Fábregas måste i så fall ha missat vårens Uefacup där Arsjavin ledde Zenit St Petersburg till seger.

Fàbregas var en av hjältarna när Spanien besegrade Italien på straffar i kvartsfinalen i söndags natt – Cesc rullade in den avgörande straffen.

”De har självförtroendet”

– Jag hade aldrig slagit en straff i hela mitt liv, i alla fall inte sedan jag var 15, sa Fàbregas till Sportbladet. Målet såg ut att vara väldigt litet när jag tittade upp, men som tur var jag lyckosam ändå.

Varför sköt du den sista och ­avgörande straffen?

– Det var den vinnande straffen, sa Fàbregas och ryckte på axlarna.

– Men hade inte mina lagkamrater gjort mål före mig och Casillas inte räddat två skulle situationen varit annorlunda.

Spanien har redan slagit Ryssland en gång i detta EM: 4–1 i gruppspelet.

– Det kommer att bli en annan match nu. De har kvaliteterna, de har självförtroendet, det kommer att bli en väldigt, väldigt tuff match, säger Fábregas som själv har fått nöja sig med inhopp trots att han spelar ordinarie i Permier League och Arsenal.

– I det här laget är jag nummer tolv, men jag gör allt jag kan. Jag kom till England som en pojke, nu känner jag mig som en man, säger den 21-årige mittfältaren.

Fábregas vill inte spekulera i Spaniens chanser att för en gångs skull gå hela vägen i ett mästerskap.

– Fotboll är alltid rättvist, det bästa laget vinner. Vi måste slå Ryssland, sedan är vi i final, då kan allt hända, säger han.

FAKTA

1. Andrej Arsjavin

mittfältare/anfallare, Ryssland

Om vi skulle få för oss att sitta ner med Vladimir Putin finns det skäl att anta att vi skulle bråka om en hel del och tycka olika om lika mycket.

Men en sak skulle vi vara överens om:

Andrej Arsjavin är en spelare att älska.

”Sjava” har visat precis samma saker i ryska ligan och i Uefa-cupen, men stora spelare måste kunna göra om samma saker på absolut högsta nivå.

Arsjavin, den lille tsaren, kunde.

Han springer och sprintar, han dribblar och passar, han har två bra fötter och en blick som låter honom se hela planen samtidigt.

Arsjavin är, om vi ska hårdra det, en Aleksandr Hleb med bättre skott och högre tempo.

Det räckte till att bli bäst i Ryssland, det räckte för att vinna Uefa-cupen åt Zenit – och det kan faktiskt räcka en bit till i den här turneringen också. Vi hoppas det. Och vi hoppas att Europa får se mycket mer av en design­utbildad egensinnig liten minilirare från St Petersburg.

ARTIKELN HANDLAR OM