Succélag i mediakaos

Trycket blev för stort – mötet med de ryska spelarna ställdes in

1 av 4
Alla vill veta mer Guus Hiddink och hans Ryssland har visat vad de går för i EM. Nu vill alla ha ett snack med mannen som tagit laget till semifinal. FOTO: AFP
FOTBOLL

WIEN. Intresset för det ryska fotbollsundret är enormt.

I går tvingades laget ställa in det planerade mötet med pressen.

Anledning: Det skulle ha slutat i kaos.

Ryssland har rullat fram som en pansarvagn i EM.

Efter den inledande förlusten mot Spanien har laget vunnit tre raka matcher, kört över såväl Sverige och Holland, och tagit sig till en semifinal.

Sättet de har gjort det på har charmat en hel fotbollsvärld. En undersökning på sportbladet.se visar att drygt hälften av tio tusen läsare håller på Ryssland av de fyra kvarvarande lagen i EM. Men det är inte bara svenska fotbollsfans som fallit för det ryska laget.

Tomma block

I går fanns hundratals journalister från världens alla hörn på plats på Franz Horr Stadion utanför Wien för att bevaka det ryska laget inför semifinalen på Ernst Happel-stadion, mot Spanien, i morgon. Alla ville veta mer om det ryska fotbollsundret, få Andrej Arsjavins, Roman Pavljutjenkos och de andra spelarnas egna förklaring till succén och hur de själva ser på semifinalen mot Spanien.

Alla, undertecknad inkluderad, gick hem med tomma anteckningsblock.

Landslagsledningen valde att ställa in den utannonserade presskonferensen och den mixade zonen där spelarintervjuerna görs.

Kombinationen mängden journalister och de sparsamma faciliteterna på Franz Horr Stadion gjorde det omöjligt att genomföra en säker mediaträff.

Allt hade förmodligen slutat i kaos.

Inte förvånad

I spelarnas frånvaro blev i stället de ryska journalisterna fullständigt bombarderade med frågor från spanska, kinesiska, italienska, tyska och svenska medier.

Andrey Lyalin, som följer landslaget för tidningen Soviet Sport, såg närmast chockad ut av uppståndelsen.

– Jag har aldrig, aldrig, aldrig varit med om något liknande. Sådant här intresse har det aldrig varit tidigare, inte ens i närheten, säger Lyalin som inte var speciellt förvånad över det inställda mötet med spelarna.

– Sådant händer ofta. Vill de inte så behöver de inte. Spelarna är inte speciellt artiga mot pressen.

I dag rullar Cirkus Ryssland vidare – med ny träning och dagen-före-match-presskonferens.

Så är det sagt, i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM