Det är en skandal

FOTBOLL

Vi kan sitta och snacka åskväder, länkbussar, satelliter och skruvar och muttrar hela dagen.

Vi kan söka – och hitta – förklaringar och ursäkter i allt från en kabel i Basel till ett kontrollrum i TV4.

Och när vi är klara kan vi fortfarande sammanfatta gårdagens tv-sändning med ett enda ord:

Skandal.

Av en EM-semifinal 2008 så förväntar jag mig många saker. En klassisk, verkligen klassisk, ”Tillfälligt avbrott”-skylt är inte en av dem. Men så var det här ingen vanlig match heller. Vad jag har förstått, vad jag hade sett och hört om det hade funnits bild och ljud, är att det var en lika stor klassiker som ”Tillfälligt avbrott”-skylten. Man tror inte att man ska få uppleva det igen. Inte 2008. Men det blev ”Tillfälligt avbrott” tre gånger under semifinalen mellan Tyskland och Turkiet. Under avbrotten gjordes två mål. Det är en fet skandal. Men det är en skandal som har sina förklaringar.

Att TV4 inte rullade med slaget är mer svårförklarligt. Krisberedskapen på fotbollskanalen tycks ha varit noll. I stället för någon form av rapportering, ett mobilsamtal, vad som helst, från Basel så fick vi studiosnack med Ola Wenström, som för första gången någonsin tappat sitt leende, Kennet Andersson och Jens Fjellström. De satt i Kungsträdgården och och pratade i två minuter om en 1–1-match - som det i själva verket stod 2–1 i. Ingen hade ens koll på resultatet.

Ett par effektiva sätt att ta reda på resultatet

Per Nunstedt, fotbollschef på TV4 Sport, fick frågan om de inte borde ha haft det.

– Nej, all kraft och prio låg på att få tillbaka bild och ljud, det var därför det dröjde extra i den situationen.

Ja, jo, visst. Klart att kraft och prio låg där.

Men en människas prioritet, en enda person i det jag antar är ett stort gäng tv-människor anställda eller inhyrda av TV4, borde ha fått uppgiften att ta reda på vad det står i matchen. Det känns grundläggande för en fotbollskanal.

Jag kan komma på ett par sätt som ytterst effektiva (förutom att slå på en tv och zappa över till en av de kanaler som hade bild):

1) Radio.

2) Internet. Anna Brolins uppgift i TV4:s studio är att sitta med laptopen med världshistoriens längsta batteritid framför sig och rapa upp självklarheter hon gräver fram på fotbollskanalens hemsida. Kunde hon inte ha spenderat lite tid på att ta reda på resultatet? På Sportbladets redaktion tog det 60 sekunder innan apparaterna ändrats från TV4 till tysk tv, där semifinalen rullade på som om ingenting hade hänt. Samtidigt berättade Ola Wenström i fotbollskanalen för Sveriges befolkning att ingen i hela världen hade bild...

En pinsam lögn. Säkert omedveten just då. Men pinsam.

Precis som hela den här skandalen.

ARTIKELN HANDLAR OM