”Spanien spelade utan dåliga spelare”

Läs Simon Banks chatt med läsarna

FOTBOLL

Simon Bank säger: But you know that when the truth is told, that you can get what you want or you can just get old. You're gonna kick off before you even get halfway through. When will you realize – Vienna waits for you. Och om ni inte vill att jag ska sitta här och citera Billy J-a Joel hela natten lång så får ni börja skicka frågor. Er man i Wien ska försöka svara.
Tefik säger: vad hände med ryssarna och deras super offensiv?
Simon Bank säger: Två saker, skulle jag tro. Eller tre, förresten. 1. De var trötta. 2. De mötte, för andra gången i den här turneringen, ett lag som hotade dem i djupled. Båda gångerna har det laget varit Spanien. 7-1 totalt. 3. Senna gjorde med Arsjavin vad Mehmet Aurelio gjorde med Ballack igår.
Manne säger: Såg inte Arshavin väldigt trött under hela matchen?
Simon Bank säger: Jo, liksom många av ryssarna. De har sprungit mer än några andra i den här turneringen, och någonstans måste de väl bli lite mentalt trötta också. De har gjort mer än de skulle redan.
pontus säger: tjena simon. tycker du att det är fel att peta cesc? hur hade du ställt upp den spanska offensiven?
Simon Bank säger: Jag tycker, som jag skrivit förut, att det är ren idioti att inte spela Cesc. Spanien har allt för att spela världens bästa snabba anfallsspel, de har Torres som är en potentiell skyttekung - men de har ingen som slår den tidiga bollen in bakom motståndarnas backlinje. Cesc är exakt den spelaren.
Chris säger: Hur tycker du David Villas skada påverkade Spaniens spel?
Simon Bank säger: Mindre än jag trodde, faktiskt. Det vägdes upp av att de fick in Fàbregas, som skrämde ryssarnas backlinje med sitt spel. Och med ett spelalternativ till på mitten klarade inte Ryssland av att skära passningsvägar lika effektivt som de gjorde första kvarten.
Isis säger: Varför funkar inte Torres lika bra i landslaget som i Liverpool? Är det därför han inte har Stevie G bakom sig?
Simon Bank säger: Återigen - för att han inte har någon som slår den tidiga bollen till honom. Stevie G älskar att göra det, Cesc hade kunnat göra exakt samma sak för Spanien.
Daniel säger: Hej. Jag undrar om du tror att spanien kommer att ställa upp med 4-5-1 eller 4-4-2 nu i finalen i och med David Villas skada?
Simon Bank säger: 4-1-4-1, som de avslutade den här matchen. Jag är mer nyfiken på vad Löw kommer att hitta på med Tyskland. Jag tror att han behöver packa mittfältet också, så det kan bli rätt trångt där.
Värnamo säger: Hej, Spanien har spelat en taktiskt mycket bra match i kväll, men tror ni att vi sett ett paradigmskifte under EM gällande defensiv system fotboll(Sverige) och offensiv, anfallsglad energifotboll (Ryssland och delvis Holland)?
Simon Bank säger: De där skiftena går ju snabbare nu för tiden. För fyra år sedan spelade tre av fyra semilag med en ensam forward och defensiva yttrar, för att skydda sig. Nu spelade tre av fyra semilag med offensiva yttrar och tonvikt på ett snabbt, passningsbaserat anfallsspel. Det där svänger hela tiden, nästa steg blir ännu defensivt starkare lag.
Hannes säger: Är detta mästerskap en början på något stort för Ryssland eller en engångshändelse?
Simon Bank säger: Definitivt början på något stort. CSKA och Zenit har vunnit Uefa-cupen, och det finns enorma ekonomiska muskler i rysk fotboll. Abramovitj investerar otroliga summor i ungdomsutvecklingen, det byggs superarenor i parti och minut, de konkurrerar om bra brasilianska spelare och en sån som Arsjavin kan tjäna 30 miljoner om året. De kommer att bli en stormakt framöver.
Jocke säger: Enkel fråga, vilken final hade blivit mest spännande enligt dig? Spanien - Tyskland? Ryssland - Tyskland? Jag personligt hade velat see Ryssland och Tyskland.
Simon Bank säger: Ryssland-Tyskland hade varit en mer osäker historia, jag hade inte varit så säker på vad jag fått se i en sådan match. Nu tror jag mig veta att Tyskland vill skrämma spanjorerna med fysik, ett tätt mittfält och hårt spel med raka anfall. Men det roliga med den här matchen är ju kontrasten mellan deras psykologiska bakgrund. Världens mentalt starkaste lag mot det som alltid varit det mentalt svagaste. Lite som om jag och Erik Niva skulle mötas i schack.
Smimon säger: Idén måste vara briljant att byta från 2 manna anfall till 1 manna anfall med cesc flytandes bakom när Spanien redan jobbat ner Rysslands backlinje. Men var blev Hiddink svar av? Känndes som om Ryssland inte trodde på sig själva i 2:a eller är bara Spanien för bra?
Simon Bank säger: Titta på lagen. Spanien spelade utan dåliga spelare (det här låter banalt, men jag tror det stämmer). Till och med Marchena har varit kanon i EM. Ryssland hade en trög Saenko, en Semshov med problem och två väldigt tröga mittbackar. Och bytena han gjorde... det fanns inte så mycket på bänken. Sytjev är snabb men inte så mycket mer, och Bystrov är samma sorts spelare. Han kunde inte trolla.
xavi säger: hur kommer det sig att ryssland inte hadde en vänstermittfältare de hadde väldigt mycket problem med den kanten ?
Simon Bank säger: Deras bäste vänstermittfältare spelar ju vänsterback... Och i kväll blev Zjirkov avslöjad för andra gången i EM, för andra gången mot Spanien. Han hade hemska positionsproblem.
Karlskrona säger: Hur stor del hade förbundskaptenerna i aftonens resultat? Var det en match där Aragones var smartare än Hiddink, eller var det spelarna ute på banan som var de faktiska hjärnorna?
Simon Bank säger: Ska jag hårdra det så tycker ju jag att Aragonés gjort ett misstag som inte spelat Cesc, medan jag har svårt att se vad Hiddink skulle göra för att göra sitt lag bättre. Så jag skulle nog säga att det bästa laget vann, inte den bäste tränaren. Fast jag gillade det sista dubbelbytet, när Luis satte in Xabi Alonso och Güiza - en quarterback och en löpare. Snacka om att göra ett rollbyte för att döda matchen med en kontring. Och det lyckades ju.
Moderator säger: Vi tar tre frågor till, sen måste Simon vidare.
Erik säger: Vem tror du är spelaren som kan vara skillnaden mellan Tyskland och Spanien på söndag? Vem är turneringens bästa spelare?
Simon Bank säger: Aj, vi snackade just om det där - vem är turneringens spelare nu? Inför semifinalerna stod ju Ballack, Villa och Arsjavin och slet i den där kungakronan. Nu var Ballack och Arsjavin Iniesta-bleka, medan Villa gick sönder. Iker Casillas har knappat in. Och finalhjälte? Tyskland står och faller med Ballack, och jag tror att han håller. Han kan avgöra.
UpTheSpurs säger: Otrevligt att acceptera, men Fabregas inhopp avgjorde matchen. Kommer han att kunna vara lika lysande mot ett Tyskland med ett centralt mittfält lika tätt som ett Franz Jaeger-kassaskåp ?
Simon Bank säger: Up the Spurs, indeed. Han kommer inte att få lika mycket utrymme, men å andra sidan är ju inte farten hans allra starkaste sida. Det är, ärligt talat, hans enda inte-superstarka sida. Får han spela så kommer han att vara lysande. Det är han nästan alltid.
bunte säger: 0-0 fulltid, om inte Torres gör 1 i förlängningen förlorar Spanien på straffar efter att Lehmann tagit 2 och Casillas 1, vad tror du?
Simon Bank säger: Tveksam till om Torres spelar 120 minuter. Men 0-0 är ett rätt bra tips. Och om SPANIEN slår TYSKLAND på STRAFFAR är den yttersta dagen här, mina vänner.
Moderator säger: Då var chatten slut. Tack alla ni som ställde frågor och tack till Simon Bank som ställde upp!
Simon Bank säger: Nu ska jag simma genom ett helvetesregn, armbåga en ryss, undvika att bli ihjälkramad av ett dussin spanska journalister och leta upp min pulpet i presscentrat. Vi ses i morgondagens tidning. Hasta la vista.

sportbladet.se