”Har alltid känt flåset”

”Chippen” och ”Seb”
– hetaste kampen
om plats i startelvan

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER
FOTBOLL

STENUNGSUND. Christian Wilhelmsson, 28, är i kanonform inför EM.

Men han utmanas på högerkanten av nykomlingen Sebastian Larsson, 22.

– Jag är van vid det, jag har alltid känt flåset på högerkanten, säger ”Chippen” om konkurrensen.

I kvällens match mot Slovenien kommer sannolikt både Christian Wilhelmsson och Sebastian Larsson att spela.

Eftersom Fredrik Ljungberg saknas (revbensskadan) får ”Chippen” ta plats till vänster på mittfältet och landslagets nykomling Sebastian Larsson göra sin tredje match i vår till höger.

Men när EM-premiären närmar sig med en frisk lagkapten Ljungberg kommer kampen mellan ”Chippen” och ”Seb” att stå om högerplatsen.

Stormat in i laget

Christian Wilhelmsson, som kom till La Liga i januari och gjort succé i Deportivo La Coruña, bemöter frågorna om konkurrensen med ett lugnt konstaterande:

– Jag är van vid det, jag har haft det så sedan jag började i landslaget.., säger han.

Du har tidigare sagt att du mår bra av starkt förtroende av tränaren, saknar du den grundtryggheten i landslaget?

– Ja, det är skillnad. När man känner förtroendet kan man göra en dålig halvlek men så spelar man 90 ändå.

Sebastian Larsson har kommit in i landslaget med stormsteg – och på planen (Turkiet och Brasilien) har han tagit för sig.

Men vid sidan av håller han en låg profil.

– Man får visa att man vill vara med, göra det bästa av situationen och så får vi se hur långt det räcker, säger han.

Vill stanna i La Liga

På frågan om hur han ser på sig själv jämfört med mer offensiva ”Chippen” och mer defensiva alternativet Niclas Alexandersson säger han.

– Jag kanske är någonstans emellan. Jag är den spelare jag är.

Christian Wilhelmsson har under de ­senaste åren utvecklat sitt defensiva spel, men känner att den värderingen inte alltid vägs in i bilden.

– Nej det tycker jag inte alltid. Jag har förblivit en joker länge. I klubblagen har det varit annorlunda.

Båda spelarna har en oviss klubbframtid väntandes.

”Chippen” vill stanna i Coruña och La Liga. Klubben diskuterar med Nantes, som äger den svenske mittfältaren.

Sebastian vill helst stanna i Premier League, som Birmingham åkte ur.

– Klart att jag vill spela i Premier League, men det är inte rätt av mig att gå ut och tala om andra klubbar när jag har kontrakt med Birmingham, säger Sebastian.

FAKTA

Chippen vs. Seb

En mot en

Chippen:

En av ”Chippens” bästa spetsegenskaper. Han är oberäknelig, har vass teknik och utmanar gärna en mot en, eller varför inte en mot två, och skapar ytor för medspelare. Vill ha mycket boll.

Seb:

Han är inget dribbler, Larsson. Mer en fysisk attitydspelare med mycket bra passningsspel som kan hålla undan i närkamperna.

Snabbhet

Chippen:

Christian är snabb både med och utan boll. Startar gärna kontringar, drar upp anfallan och bidrar till tempohöjningar. Vinner mycket boll när han jobbar hemåt, tack vare sin snabbhet.

Seb:

Inte snabb, men inte heller långsam Bra spelförståelse som uppväger, kan läsa och ligga rätt när snabbheten saknas.

Inlägg

Chippen:

Självklart något som han behärskar, men inte den starkaste sidan av Christians kantspel. Han söker sig gärna in i banan istället för ut mot kanten.

Seb:

Grym högerfot, hög passningskvalitet. Tidiga inlägg, sena inlägg, hörnor, frisparkar, skott – Sebastian behärskar tekniken att både slå i fart och på liggande boll. Mycket precis i sina inlägg, och kan slå dem i överraskande ögonblick.

Defensiven

Chippen:

”Chippen” lever med en orättvis stämpel om att han inte är bra defensivt. Han har utvecklat det defensiva spelet, han jobbar hårt men hamnar kanske lite högt ibland eftersom han är en offensivt lagd spelare.

Seb:

En tvåvägspelare bra defensivt – och offensivt. Enorm attityd och sliter hårt defensivt. Ettrig i sin press men ligger rätt i position. En klok spelare.

Rutin

Chippen:

Debuterade 2001 och gör sitt tredje mästerskap. Har spelat 49 landskamper och testat spel i fyra ligor - bara det sista året. Har härdats och utvecklats av alla klubbyten, är en mogen, rutinerad spelare.

Seb:

Ung, hungrig spelare. Oerfaren internationellt på pappret, men mogen ändå efter att fostrats i den engelska fotbollsmiljön. Visade inga tecken på orutin mot Turkiet och Brasilien, men hur reagerar han under ett mästerskap? Två plus med känning på tre.

TOTALT

Chippen: 18 . Seb: 16 .

Sammanställning: Petra Thorén, Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM