Sundhages varning – till svenska laget

Hotet mot blågult – en nordkoreansk 16-åring

Foto: AP & GETTY IMAGES
FOTBOLL

AUGSBURG, TYSKLAND. USA tvingades lägga om hela sin taktik för att rå på en 16-åring.

Nu slår Pia Sundhage larm om nordkoreanska dribblingsfantomen Su Gyong Kim.

– Det är rent otroligt att hon är så bra, säger förbundskaptenen.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Tore Lennartsson.

I paus var Pia Sundhage missnöjd. Hennes guldtippade USA hade 0–0 mot Nordkorea och var stundtals tillbakatryckta. Bäst hos motståndarna var en högermittfältare som gjorde sitt första seniormästerskap.

Inte så underligt, eftersom Su Gyong Kim är född 1995.

– Den spelaren är riktigt skicklig. I första hade vi tufft på vår vänsterkant, men i stället för att täppa till ännu mer så anföll vi på den sidan i andra. Vi sa att anfall är bästa försvar, och det fungerade, säger Sundhage.

USA kastade om taktiken

Med omritad taktik neutraliserade USA Su Gyong Kim och vann med 2–0. Men inför morgondagens möte mellan Sverige och Nordkorea varnar Pia Sundhage för vad Kim och lagkamraterna kan ställa till med.

– Nordkorea har riktigt bra fotbollsspelare, så får de behålla laget en fyraårsperiod är de guldkandidater nästa VM. Jag är imponerad av hur de läser spelet, säger hon.

Sverige har noterat 16-åringens framfart. Hon har spelat alla de tre matcher som observatören Tore Lennartsson sett med Nordkorea.

– Det är en spelare med väldigt gott självförtroende. Hon utmanar hela tiden, har ett stort register med finter och bra fart, säger han.

Pratar vi om en Youtube-lirare med massa snyggafinter?

– Nej, hon spelar väldigt effektivt. Tar sig förbi och slår inspel. Hon har inte gjort några mål när jag har sett, men är en duktig kantspelare, säger Tore Lennartsson.

Sett en bättre: Sundhage

Har du någonsin sett en bättre spelare i den åldern?

– Ja. Pia Sundhage. Hon var 15 när hon debuterade i landslaget.

På Sveriges vänsterkant väntar Sara Thunebro, 32, och Therese Sjögran, 35.

De är mer än dubbelt så gamla som Su Gyong Kim, men de siffrorna ska vara som bortblåsta i morgon.

– Det spelar ingen roll att hon är 16. Det kommer jag inte springa runt och tänka på. ”Thunis” får ta henne, säger Therese Sjögran.

FAKTA

5 FAKTORER ATT SE UPP MED I NORDKOREA

Mittfältsmotorn

Yun Mi Jon prisades som de asiatiska mästerskapens bästa spelare. Hon är en lugn, bollfördelande spelartyp som sällan slår bort en passning.

Getingbotaktiken

När laget tappar boll sjunker de inte. I stället svärmar spelarna runt bollens område för att vinna tillbaka den. ”De pressar ofta med sex spelare högt upp i plan” säger Dennerby.

Huvudspelet

Ja, faktiskt. Trots att det nordkoreanska laget är kortvuxet har de två nickstarka mittbackar i Jong Sun Song och Pok Sim Jong som vinner många dueller i försvaret.

Kantkreatören

Su Gyong Kim, född den 5 januari 1995, härjade så mot USA att laget la upp en anti-taktik mot henne i paus. Kvick och laddad med självförtroende.

Inläggen

Inte de höga nickbollarna, men de flackt slagna mot förstastolpen. ”Det blir jätteviktigt att vår innerback på bollsidan är först, hon behöver inte ta hänsyn till motståndarens löpning, bara ta bort den” säger Dennerby.