”Kul att få smälla på”

Dennerbys vapen mot Nordkorea: Ett fysiskt mittfält – med Fischer

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
KLIVER IN FRÅN START Nilla Fischer byttes in i den 69:e minuten i VM-premiären mot Colombia – i morgon mot Nordkorea får hon chansen från start på det defensiva mittfältet bredvid Caroline Seger.
FOTBOLL

AUGSBURG, TYSKLAND.Thomas Dennerby satsar på ett mer fysiskt mittfält mot Nordkorea.

Enligt Sportbladets uppgifter går Nilla Fischer in i startelvan.

– Det hade varit kul att få gå in och smälla på lite, säger hon.

Seger & Fischer var ett självskrivet radarpar under flera år i landslaget. I vår bedömer Nilla Fischer att hon gjort en av karriärens bästa säsongsöppningar, ändå har hon tre landskamper i rad petats till förmån för Lisa Dahlkvist.

Allt tyder på att hon får tillbaka platsen på innermitten i morgon.

– Det var inte mycket uppställt spel på dagens träning, så vi får vänta och se på laguttagningen. Jag tar den roll jag får och är redo att både spela och inte spela, säger Nilla Fischer.

Passar din spelstil bättre mot Nordkorea än mot Colombia?

– Den är svår. Det passar mig väldigt bra att få komma in och smälla på mot Nordkorea. Man måste vinna närkamper mot dem.

Räds hårda pressen

Thomas Dennerby är delvis förtegen om vad som hände på gårdagens stängda träning, men bedyrar vikten av att Sverige slår långa bollar för att inte fastna i Nordkoreas hårda press.

Förbundskaptenen drar startelvan för spelarna i kväll, men medgav redan i går att den blir i det närmaste identisk med den i Colombiamatchen.

– Ni som såg matchen förstår att det inte blir några sensationer. Det kan vara lite tanke på en position, kanske, säger han.

Diskussionen död

Därmed är diskussionen om spelsystem dödad för den här gången. Sverige kommer spela 4–4–2, trots att man i genrepet mot Japan fick grepp om matchen först när Therese Sjögran gick in i mitten och man formerade ett femmannamittfält.

Dennerby vill inte säga det rakt ut, men hans svar tyder på att 4–2–3–1 bara är en nödlösning som kan tas till om 4–4–2-spelet hackar.

– Det (4–2–3–1) finns med i tankarna naturligtvis. Om vi inte skulle få grepp på det kan vi göra den förändringen, säger han.

FAKTA

SÅ STARTAR SVERIGE

1. Hedvig Lindahl

---------------------

4. Annica Svensson

7. Sara Larsson

2. Charlotte Rohlin

6. Sara Thunebro

---------------------

16. Linda Forsberg

18. Nilla Fischer

5. Caroline Seger

15. Therese Sjögran

---------------------

9. Jessica Landström

8. Lotta Schelin
Avbrytare: Kristin Hammarström, Sofia Lundgren, Linda Sembrant, Sofia Jakobsson, Antonia Göransson, Lina Nilsson, Josefine Öqvist, Lisa Dahlkvist, Madelaine Edlund, Marie Hammarström.
...OCH DÄRFÖR PETAS DAHLKVIST FÖR FISCHER

1) Vanan

Seger och Fischer är vana att kampera ihop. De kan varandras rörelsemönster på en annan nivå än Dahlkvist och Seger hunnit bygga upp.

2) Positionsspelet

Dahlkvist är på gott och ont en rörlig innermittfältare som gärna hämtar boll hos backlinjen, men också avslutar anfall. Fischer är mer statisk, även om hon tränar extra avslut i klubblaget och gillar att gå framåt.

3) Närkamperna

Dahlkvist är stark, men Fischer starkare. Med truppens kraftfullaste ben vinner Nilla sina närkamper, så länge hon hinner dit.

4) Formen

Dahlkvist har blommat ut i landslaget och gjorde mål mot Mexiko. Fischer kan å andra sidan ha varit allsvenskans bästa spelare under våren. Gör allt rätt hemma i Sverige.