Seger – eller glöm både VM och OS 2012

Lagrell: ”Tjejerna skulle gå miste om en livsupplevelse”

FOTBOLL

AUGSBURG, TYSKLAND.Tyskland och Frankrike seglar i från Sverige.

Därför anser Lars-Åke Lagrell att VM – och OS 2012 – är förlorade om vi inte vinner i morgon.

– Tjejerna går miste om en livsupplevelse, säger han.

Thomas Dennerby slutar som förbundskapten om Sverige inte går till OS.

I praktiken kan det vara klart i morgon kväll.

För det som verkade kämpigt inför VM blev i går ännu tyngre.

Europa har tre platser i OS 2012 som de fem europeiska lagen i VM ska göra upp om. England garanteras en av dem eftersom de arrangerar spelen, och efter Frankrikes och Tysklands segrar i går har de ena handen på varsin biljett.

Så trots att Sverige vann premiären är de på delad sistaplats i ”Europa-gruppen” tillsammans med Norge.

Dennerby hänger löst

Enligt förbundsordföranden kan man summera läget enkelt: kryss räcker inte, blir det inte vinst mot Nordkorea är VM kört, OS kört och Thomas Dennerby borta.

– Jag tror du har rätt i att vi måste vinna mot Nord-korea för att gå vidare ur gruppen. Det är en förutsättning. Däremot ska vi inte dra för stora växlar på att Europa har börjat så bra. När du väl kommer igenom gruppspelet är det utslagning, då är det en ny tävling, säger han.

Ekonomiskt är OS-spel ingen stor grej för Sverige. Förbundet får inga pengar för ett svenskt deltagande och därför går heller inga bonusar till spelarna.

”En stor besvikelse”

Lars-Åke Lagrell vill balansera bilden av vad ett VM-misslyckande innebär.

– I OS-fotboll är herrarnas turnering inte stor, utan mer som en B-ungdomsturnering. Däremot är det en livsupplevelse för tjejerna att ha varit med. Så för dem vore det en stor besvikelse, säger han.

Hur påverkar det den svenska damfotbollen i stort?

– Så klart vore det en besvikelse för oss i förbundet också, men jag är inte säker på att man ska dra för långtgående slutsatser om damfotbollens utveckling. Det är en fördel för sportens säljstöd om landslaget går bra, men jorden går inte under annars.

Norge får sin chans att haka på Frankrike och Tyskland i ”Europatabellen” på söndag, då de möter Brasilien. För Sverige finns en rimlig matematisk chans att gå vidare också vid kryss, men då krävs sannolikt poäng mot USA i sista matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM