Tar hjälp av psykolog – för åskrädslan

Foto: Andreas Bardell
FOTBOLL

Augsburg. Här värjer sig Charlotte Rohlin och Therese Sjögran för åskovädret som härjade i går.

Inför Nordkoreamatchen får landslagsprofilerna psykologhjälp för att stävja rädslan för blixtarna.

– Ja, för i mitt perspektiv vore det värre att plocka bort dem från planen, säger Göran Kenttä.

Först föll regnet över träningen på Impuls Arena i Augsburg. Sedan tecknades silvriga blixtar över himlen. De efterföljande dånen var bara sekunder bort.

Spelarna hanterade ovädret på olika sätt. Medan flera var till synes oberörda höll Therese Sjögran händerna för öronen i en plågad gest. Charlotte Rohlin blundade och hukade sig.

”Inte det roligaste”

Hennes mittbackskollega Sara Larsson vittnar om ett visst obehag därute på gräset.

– Med tanke på att blixten kan slå ner är det inte det roligaste man kan göra. Jag har inga problem med åska, men nu kändes det som att den kom rakt över oss, säger hon.

Vid sidan av planen stod landslagets medicinska personal och såg hur vissa spelare plågades. Göran Kenttä är landslagets psykolog och berättar att de dels höll kontakt med Fifa för snabba väderprognoser, men också diskuterade hur de skulle hantera exempelvis Rohlin.

– Vi hade en dialog på bänken och var observanta på om det skulle förvärras. Oavsett vad som händer ska man ha beredskap för sina spelare, säger han.

”Håller en dialog”

Hur hanterade ni exempelvis Charlotte Rohlin, som såg skrämd ut?

– När enskilda spelare upplever det som extra obehagligt är det bra att lagkamrater stöttar omedelbart. Vi såg att det sociala stödet fungerade. I det läget vore det från mitt perspektiv värre att plocka bort spelarna till omklädningsrummet. Om du undviker det du är rädd för får du ofta större problem i framtiden.

Menar du att man inte ska lära sig att fly?

– Precis. Det blir till mönster och då blir faran ännu värre.

Blixtarna dånade över arenan halva träningen, men en timme senare var det sol. Enligt prognoserna blir vädret lika ostadigt i dag.

Göran Kenttä tar allvarligt på rädslan för blixtarna. Lägger sig åskmolnen på nytt över stadion ska de fortsätta hjälpa de spelare som har störst problem.

– Självklart, om någon har jättejobbigt med åska och oväder stämmer vi av det med dem. Vi håller en dialog och hjälper till, säger han.