”Det gick mig inte förbi”

Hedvig Lindahl i tårar när Therese Sjögran förordar en annan förstamålvakt

Foto: Andreas Bardell
STJÄRNORNAS KRIG Två av de mest kända spelarna i damlandslaget pratar inte med varandra mitt under pågående VM. ”Jag känner inget behov av det”, säger Hedvig Lindahl på frågan om hon talat ut med Therese Sjögran.
FOTBOLL

WOLFSBURG. Känslorna är upprörda mellan två av landslagets största stjärnor.

Hedvig Lindahl gråter fortfarande när hon hör om hur Therese Sjögran föredragit en annan förstamålvakt.

– Det gick mig inte förbi, det ska jag vara ärlig och säga, säger målvakten.

Inför VM beskrevs det som en givande konkurrens. Thomas Dennerby tog ut tre målvakter, men vägrade utnämna någon till etta. Alltså skulle Hedvig Lindahl, 28, som varit given i VM, EM och OS de senaste åren, inte känna sig säker.

Therese Sjögran var en av dem som ville ha förändring. Sent förra året uttalade hon sig i media om att ett byte var välkommet, så att Sofia Lundgren skulle ta över.

”Rätt till sin åsikt”

Enligt Sportbladets uppgifter rev utspelet upp känslor hos Lindahl. Hon ska ha varit arg och besviken.

Känslorna finns kvar nu under VM.

För Therese Sjögran, 34, behöll åsikterna hela vägen fram till mästerskapet, och när Sportbladet frågar Lindahl om saken vattnas hennes ögon.

Trots de två segrarna, trots hennes dubbla nollor, kommer tårarna.

Hur kändes Sjögrans uttalande?

– Det ska Sjögran svara på. Alla har rätt till sin åsikt, säger Lindahl.

Jo, men jag menar hur du reagerade.

– Det gick mig inte förbi, det ska jag vara ärlig och säga. Samtidigt kände jag att alla har rätt till sin åsikt. Jag kan inte lägga så mycket energi på det, bara fokusera på vad jag kan göra. Sofia är en jätteduktig målvakt, så jag förstår att vissa tycker att hon eller Kristin (Hammarström) är bäst.

Dennerby: ”Livlig fajt”

Har du och Therese pratat om det?

– Nej, och jag känner inget behov av det. Det är ingenting som stör mig nu över huvud taget. Det viktiga när vi är i turneringen är att vi måste lyfta varandra. Även om vi egentligen hatar varandra, det skiter jag i. Nu ska vi bara tillsammans mot ett mål, så att vi får ut max av alla. Lika väl om vi byter målvakt så ska den nya höjas av alla.

Thomas Dennerby står fast vid att konkurrensen är sund. Han beskriver det som en ”livlig fajt” om förstaplatsen och är nöjd hittills med sitt val.

Och han ser inget principiellt fel i Sjögrans uttalanden.

– Vi belägger inga med munkavle på något sätt. Och sedan kan man alltid prata om varandra på ett nyanserat sätt. Men på en konkret fråga som Sjögran har fått får man uttala sig. Media uttalar sig tydligt och det påverkar också spelarna. Det är en sak man får lära sig att leva med, säger förbundskaptenen.

FAKTA

Detta har hänt

Hedvig Lindahl stod för Sverige i VM 2007, OS 2008 och EM 2009. 2010 växte frågan om någon av utmanarna, och då främst Sofia Lundgren, skulle ta över.

Lindahl var förstavalet i tio landskamper 2010. Men till sommaren startade Lundgren mot USA och framåt hösten mot Wales.

I slutet av säsongen sa Therese Sjögran till media att hon hellre såg  Sofia Lundgren som förstavalet. Enligt personer Sportbladet talat med tog Lindahl det uttalandet hårt och blev ledsen.

Sjögran gör inget nummer av det, men står fast vid sin åsikt över våren. Hon tycker Lindahls styrkor finns i rörligheten, men Lundgrens i det lugna spelet på linjen.

När de sista VM-förberedelserna drar igång och Dennerby väljer Lindahl accepterar Sjögran. Därifrån har hon inga klagomål på den svenska förstamålvakten.

Efter segern mot Nordkorea är Lindahl glad, men har svårt att prata om känslorna inför det Sjögran sagt. Ögonen vattnas och rinner över.

Här är Sveriges tre VM-målvakter

Hedvig Lindahl

Ålder: 28 år.

Klubb: Kristianstads DFF.

Landskamper: 70.

Längd: 178,5 cm.

Vikt: 74 kg.

Mästerskap: VM 03, 07. EM 05, 09. OS 04, 08.

Sofia Lundgren

Ålder: 28 år.

Klubb: Linköpings FC.

Landskamper: 23.

Längd: 172 cm.

Vikt: 72 kg.

Mästerskap: VM 03, 07.

Kristin Hammarström

Ålder: 29 år.

Klubb: Kopparberg/Gbg FC.

Landskamper: 12.

Längd: 172 cm.

Vikt: 69 kg.

Mästerskap: VM 07.

EM 09.