”Barnsligt beteende”

Psykologen kritisk mot Blågult: ”Ska skötas internt”

PRATADE & KRAMADES Therese Sjögran och Hedvig Lindahl syntes tillsammans under träningen dagen efter Sportbladets artiklar. ”Det finns ingen konflikt mellan mig och Therese”, säger den svenske landslagsmålvakten.
FOTBOLL

Therese Sjögran, 34, gick öppet ut med att hon inte ville ha Hedvig Lindahl, 28, som förstamålvakt.

Idrottspsykologen Åke Fjellström är kritisk till sådant beteende – och menar att det kan påverka landslagets resultat i VM.

– Om det fortfarande finns en motsättning kan samarbetet komma att försämras, säger han.

Sportbladet skrev i går om hur målvakten Hedvig Lindahl tog illa vid sig när Therese Sjögran öppet gick ut med att hon föredrog Sofia Lundgren som förstamålvakt.

Det var förra året, men både Sjögrans åsikter och Lindahls känslor fanns till synes kvar nu inför VM.

Idrottspsykologen Åke Fjellström säger sig inte veta om någon schism ligger bakom känsloyttringarna, men säger att det vore skadligt.

”Sköta det internt”

Om det är fakta att det finns en motsättning är det inte acceptabelt. Sånt får inte förekomma. Samarbetet kommer att försämras då. Tror du Lindahl kommer att lita på Sjögran och kasta ut bollen till henne om hon möter?

Hur skulle man ha hanterat det här?

– Man måste sköta det internt. Sånt här får inte nå media. Först måste man prata med den ena och få dennes syn på det hela. Sedan pratar man med den andra och därefter får man föra ihop dem och diskutera det.

Kan något positivt komma ur det här?

– Nej. Inte som jag ser det. Motsättningar på en arbetsplats är aldrig bra, speciellt inte precis innan man ska prestera.

”Kan påverka”

Tror du att skriverierna kan påverka resultatet i USA-matchen?

– Om det finns motsättningar och båda spelar är det helt klart att det påverkar. Om problemen finns kvar påverkar det undermedvetet. Sånt här beteende är citat ”barnsligt”.

Personer över 25 år borde aldrig hamna i den situationen, säger Fjellström.

På en principiell nivå är inte Thomas Dennerby emot att spelare uttalar sig också i frågor rörande vem som är mest lämplig att spela.

”Alltid hålla käften”

Sportbladets läsare håller inte med. Av de 5000 personer som hade röstat på Sportbladets webb i går kväll tyckte 79 procent att det är fel av en spelare att offentligt förorda en annan målvakt.

”Spelare skall i alla lägen alltid hålla käften kring laguttagningar. Det är förbundskaptenens/tränarens jobb och alla kommentarer på det, om det finns några skall tas internt.”, skriver signaturen ”Ajsbear”.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT MELLAN LANDSLAGETS THERESE SJÖGRAN OCH HEDVIG LINDAHL

Hedvig Lindahl stod för Sverige i VM 2007, OS 2008 och EM 2009. 2010 växte frågan om någon av utmanarna, och då främst Sofia Lundgren, skulle ta över.

Lindahl var förstavalet i tio landskamper 2010. Men till sommaren startade Lundgren mot USA och framåt hösten mot Wales.

I slutet av säsongen sa Therese Sjögran till media att hon hellre såg Sofia Lundgren som förstavalet. Enligt personer Sportbladet talat med tog Lindahl det uttalandet hårt och blev ledsen.

Sjögran gör inget nummer av det, men står fast vid sin åsikt över våren. Hon tycker Lindahls styrkor finns i rörligheten, men Lundgrens i det lugna spelet på linjen.

När de sista VM-förberedelserna drar igång och Dennerby väljer Lindahl accepterar Sjögran.

Därifrån har hon inga klagomål på den svenska förstamålvakten.

Efter segern mot Nordkorea är Lindahl glad, men har svårt att prata om känslorna inför det Sjögran sagt. Ögonen vattnas och rinner över.