Bragd – då sågas de

Tv-kommentatorerna kritiska mot svenskarna: ”Är väl en allmän sjuka”

Foto: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

Sverige har gjort succé i VM.

I går blev det svenska landslaget historiskt när de för första gången besegrade guldfavoriten USA i ett VM.

Trots det sågades damerna av TV4:s kommentatorer.

– Jag har stött på den nedvärderande journalistiken gentemot damidrott många gånger genom åren, säger Tyresö FF:s Elin Ekblom Bak till Sportbladet.

Elin Ekblom Bak

Sverige vann grupp C med maximala nio poäng och är klart för kvartsfinal mot Australien. I går stod de svenska damerna för en rejäl bragd när de besegrade en av VM:s stora guldfavoriter, USA, med 2–1.

Men det var långt ifrån positiva ord från TV4:s kommentatorer Daniel Kristiansson och Pontus Kåmark, 42, under tv-sändningen.

Det svenska landslaget fick ta emot massor av kritik under den andra halvleken när man var i ledningen mot ett av världens bästa landslag.

– Vi spelar fruktansvärt dåligt just nu, Kristiansson. Fruktansvärt dåligt. Jag tror inte vi har två passningar i laget, det finns ingen som vill ha bollen och som hjälper stackars bollhållarn, sa Kåmark med kvarten kvar att spela.

”Är väl en allmän sjuka”

Kristiansson fyllde i:

– Där får vi ett svar på att vi har det tungt, och oerhörda problem mot den här typen av motstånd.

Elin Ekblom Bak, Tyresö FF, menar att den här typen av stark kritik är vardagsmat när det gäller damfotboll.

– Det är väl en allmän sjuka att kommenterandet är annorlunda när det gäller damfotboll jämfört med herrfotboll. Jag har stött på den nedvärderande journalistiken gentemot damidrott många gånger genom åren, säger Bak.

”Tror de är stolta över oss”

Charlotte Rohlin, som var en viktig kugge i försvarslinjen, tror att de har svenska folket bakom sig.

– Jag tror de är stolta över oss i dag. Jag tror att de ser hur vi fajtas därute och hur vi verkligen vill vinna den här matchen. Och att vi sedan lyckas göra det också. Jag tror att de känner stolthet över svensk damfotboll, säger hon till Sportbladet.

FAKTA

KÅMARKS KOMMENTARER OM SVERIGE I ANDRA HALVLEK

49:e: ”Vi låg på väldigt tätt i ryggen där, jag kan hålla med där. Vi måste även vara kloka där, man ska ligga tätt, men inte dra på några onödiga frisparkar utanför eget straffområde.”
50:e: ”Det är samma missmatchning som vi avslutade med i första halvlek. Det tycker jag inte vi ska vara nöjda med.”
52:e: ”Just nu blir vi utspelade av USA. De klarar av vår press men vi klarar inte av deras press.”
54:e: ”Det är inte bra nu, Sverige.”
55:e: ”Skönt med lite ­anfallsspel också.”
59:e: ”Jag tror det är dags att börja fundera på lite byten för Dennerby.”
67:e: ”Det jag tycker är förvånansvärt ändå är att hon får ta de här stegen in och komma upp innan en svensk spelare plockar upp henne, det är alltså den bästa huvudspelet, tyngsta huvudspelaren som finns

där inne.”
71:e: ”Vi behöver lite kraft och energi på mittfältet nu också, få in en fräsch spelare där.”
74:e: ”Vi måste röra oss nu, vi måste vilja ha boll. Det här går ju inte.”
75:e: ”Det är ingen bra passning, omöjlig att ta emot.”
75:e: ”Vi missar för mycket närkamper och vi passar för dåligt för tillfället. Det krävs en uppryckning från Sverige.”
75:e: ”...och så ger vi bort den.”
77:e: ”Jag tycker att bytena ska komma tidigare. Matchbilden har varit förfärlig och dessutom har vi viktiga matcher efter den här matchen.”
78:e: ”Vi spelar fruktansvärt dåligt just nu, Kristiansson. Fruktansvärt dåligt. Jag tror inte vi har två passningar i laget, det finns ingen som vill ha bollen och som hjälper stackars bollhållarn.”
79:e: ”Hamnar man i den här typen utav match, vilket det kan bli, det är tungt naturligtvis. Vi måste försöka oss ta ur den på något sätt, det måste finnas en plan för det. Det är så lätt att man hamnar i de här defensiva rollerna, man springer och jagar. Det blir lätt för motståndarna med enkla passningsalternativ, det blir en ond cirkel, och den gäller det att ta sig ur.”
80:e: ”Hjälp...hjälp...hjälp! Nej...bara långbollar.”
82:e: ”Det är för mycket långbollar. Ska man ta sig ur det här, det är bra med organiserat försvarsspel så man ligger rätt i positionerna så att man inte får målchanser på sig men när vi får bollen då ligger vi väldigt djupt och då är det väldigt viktigt att vi INTE ger bort bollen. En lång passning är alltid en risk, för motståndare vill vinna tillbaka. Helst skulle man vilja ha ett par enkla passningar längs med backen och så att en forward kan löpa och ta emot. De här raketerna är omöjliga att ta emot.”
91:e: (när Sverige rullar upp USA med ett vackert kortpassningsspel) Kåmark: ”Ah - lite lir också. Det var på tiden. Nej, vi har haft det VÄLDIGT VÄLDIGT jobbigt i andra halvlek. Väldigt jobbigt. Vi har fått känna på USA:s tyngd och kvalité.” Kåmark: ”I historieböckerna står att vi vann mot USA i VM, inte att vi hade en tung andra halvlek.”