”Hon var räddare”

Lisa Dahlkvist hjälte – trots psykningar: ”Kopplade bort allt”

Foto: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

Wolfsburg. Hon vek aldrig undan blicken.

Ju fler psykningar den amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo försökte desto överlägsnare kände sig VM-debutanten Lisa Dahlkvist.

– Det bevisar att hon är räddare än vad jag är. Det gör henne till en mindre motståndare,

säger svenskan efter straffmålet.

Det var som en revolverduell i en westernfilm.

Efter att Lotta Schelin hade rivits ner i straffområdet tog Lisa Dahlkvist bollen. Mittfältaren skulle inte bara bearbeta pressen från tv-kamerorna, 23 000 åskådare och ett gäng amerikanska världsettor. Hon fick också vänta ett par extrasekunder på Hope Solo.

Målvakten drack vatten i ultrarapid. Hon ställde sig en meter framför mållinjen och vägrade först röra sig, för att sedan ta ett litet steg bakåt, sedan ett litet till. Till sist böjde hon sig för att kasta bort en grästuva.

”Förberedde mig bara”

Hela tiden stod Lisa Dahlkvist vid straffpunkten med bollen i händerna. Blicken var fäst rakt framåt.

24-åringen väntade tills Solo var klar med sina ritualer, la ner bollen, tog kort sats och satte den högt till vänster. 1–0 efter en kvart. Som målgest stod hon kvar vid straffpunkten och bredde ut armarna som vingar.

Sverige vann med 2–1 och efteråt tonar Hope Solo ner hjärnkampen.

– Jag förberedde mig bara för straffen. Det var allt. Det var inte nödvändigtvis psykningar, jag gjorde mig bara redo, säger hon till Sportbladet.

Kan du beskriva ögonblicket när Lisa Dahlkvist står och stirrar rakt mot dig?

– Jag bryr mig inte vem som håller i bollen. Jag tittar inte på den andra spelaren. Jag söker inte ögonkontakt.

”Det var positivt”

Den svenska matchhjälten har en annan bild av händelseförloppet.

– Hon försöker psyka mig, helt klart, säger Dahlkvist och fortsätter:

– Jag ser det bara till det positiva att hon gör så. Det bevisar att hon är räddare än vad jag är. Det gör henne till en mindre motståndare. För mig var det bara bra att hon gjorde så.

Har du en bild av hur din egen blick såg ut före straffen?

– Ja, ganska fokuserad, tror jag. Jag har lagt många straffar, så jag vet hur jag ska lägga dem. Hur jag ska komma rätt till bollen. Det var det jag tänkte på: att koppla bort publiken och allting.

Vad tänkte du medan du stod och höll i bollen?

– Att jag inte vill släppa bollen i från mig så tidigt. Hade jag lagt bollen där och ställt mig och tittat på Hope så är det klart jag hade blivit psykad. Men i det här fallet ville jag stå kvar med bollen så länge som möjligt och känna att det är jag som bestämmer.

FAKTA

SÅ KNÄCKTE DAHLKVIST USA:s MÅLVAKT HOPE SOLO

1) Lotta Schelin fälls efter en kvart. Trots att hon kom till matchen med åtta missade chanser i VM och nyss hade bränt ett friläge tog hon en dialog med Lisa Dahlkvist om vem som skulle skjuta.
 

2) Dahlkvist återger samtalet så här: ”Vi stod och tittade på varandra. Lotta frågade hur jag kände, då var jag tyst. Sedan till slut sa jag ’jag tar den’. Sedan tog jag bollen”.
 

3) Hope Solo försöker flera trick för att få svenskan ur balans. Under tiden står Dahlkvist och håller bollen i famnen. Hon vill inte lägga i från sig den av rädsla att förlora fokus och gå på den amerikanska målvaktens psykningar.
 

4) Dahlkvist fokuserar på hur hon ska träffa bollen, inte primärt var den ska sitta. Hon tänker på en liknande straff hon slog för Umeå mot Frankfurt i en Champions League-final. Den gången satt den till vänster.
 

5) När Solo är klar med fördröjandet lägger Dahlkvist upp bollen, tar kort sats och sätter den högt till vänster.