Svenske experten: Är systematisk dopning

Nordkoreas backar testade positivt – fler i laget kan vara dopade

Var dopad mot sverige Song Jong-Sun är en av de nordkoreanska backar som ertappats med anabola steroider i blodet. ”Nordkoreanskorna är lite tunnare än andra, så några backar kanske ville bli kraftigare och stabilare”, säger Mats Garle, dopningsexpert. Nu har hela den nordkoreanska truppen testats.
FOTBOLL

Augsburg. Nordkoreas backar var dopade med anabola steroider i matchen mot Sverige.

Dopningsexperten Mats Garle är övertygad om att lagets ledare ligger bakom och tror att fler fall dyker upp

under VM.

– Det är systematisk dopning. Den enda misstanken är att det finns flera, säger han.

Fallet är helt unikt.

I går offentliggjorde Fifa att Song Jong-Sun och Jong Pok-Sim har testat positivt för anabola steroider i samband med VM-matcherna mot USA och Sverige.

Backarna förbjöds att spela sista matchen mot Colombia, och Nordkorea bemödade sig inte ens att lämna in en protest för att få en analys av B-provet.

Anabola steroider har aldrig tidigare förekommit i en damfotbollsmatch av liknande kaliber. För att sätta händelsen i perspektiv hittar Mats Garle, en av Sveriges ledande dopningsexperter, två passande jämförelser.

– Vi får gå tillbaka till kinesiska simmerskor på 90-talet eller det som hände i Östtyskland för att hitta något liknande, säger Garle.

”Häpnadsväckande”

Hur unikt är fallet?

– Det är rent häpnadsväckande. Vi gör mycket tester åt Uefa och har inte hittat någonting där. Inte heller när vi testade Sverige inför VM. Det har aldrig funnits någonting inom damfotbollen.

Hur påverkar anabola steroider en fotbollstjej?

– Det bygger musklerna och är i låga doser oerhört mycket mer effektivt hos kvinnliga utövare än hos män. Nordkoreanerna är lite tunnare än andra, så några backar kanske ville bli kraftigare och stabilare. Men det är inte effektivt, för det gör en också tyngre.

Befarar fler fall

Måste steroiderna ha tagits under VM?

– Nej. Det är väldigt varierande beroende på vilka steroider man tar. Det kan ta mellan tre-fyra veckor upp till ett halvår. Ofta kör man X antal veckor och räknar med att det sedan hinner gå ur kroppen.

I onsdags testades hela den nordkoreanska truppen för att fastslå om fler är dopade.

Utifrån Mats Garles erfarenhet kommer med all sannolikhet nya positiva prov komma fram. Det baserar han på en övertygelse om att de anabola steroiderna kommer från Nordkoreas ledare.

– Det går nästan säkert att säga att det är systematisk dopning. Det är inte den enskilda individen som gör så här, utan det kommer från lagledare. Samma sak såg man exempelvis i Kinas simlag där tjejerna inte själva bestämde utan dopades, säger han.

FAKTA

SÅ ÅKTE DE FAST

1. I halvtid av Nordkoreas matcher mot USA och Sverige valdes som alltid två spelare ur varje lag ut slumpvis för kontroll. Dessa skedde efter matchen.

2. När matchen blåstes av tilläts de fyra spelarna göra en kortare tv- eller radiointervju, vilket ingen av nordkoreanerna gjorde. Sedan väntade vad Mats Börjesson kallar ”dopningsrummet”.

3. Spelarna fick sitta på en stol och serveras vatten tills de kunde ge urinprov. Spelaren tog då varsin förseglad burk som var försedd med siffror för att identifieringen inte ska kunna bli fel.

4. När spelarna lämnade urinprovet följde en kvinnlig representant med in i ett mindre rum, där det med Börjessons ord ”knappast finns möjlighet att göra något konstigt med provet”.

5. Spelarna fyllde i alla mediciner de hade tagit de tre senaste dygnen. Listan ska vara så detaljerad att minsta huvudvärkstablett räknas med.

6. Urinproven förseglades och skickades för analys till Wadas labb i Kreischa och Tyska Idrottsuniversitetet i Köln. När de kom tillbaka hade Nordkorea tolv timmar på sig att protestera, men utnyttjade inte möjligheten. I stället beslöt Fifa att själva gå vidare och analysera B-proven.

7. De positiva testerna gjorde också att alla andra i laget fick testa sig efter 0–0-mötet med Colombia i sista omgången.