Svenske läkaren med vid testerna: ”Inte nervösa”

Börjesson.
FOTBOLL

Augsburg. De nordkoreanska spelarna rörde inte en min i väntan på dopningskontrollen.

Det vet den svenska lagläkaren, för han var i rummet.

– En kvinnlig läkare satt med dem hela tiden. De verkade inte nervösa, säger Mats Börjesson.

Under Sveriges premiär kröp VM-damfotbollens första dopningsfall fram. En colombiansk målvakt tilläts inte spela efter att ha testat positivt.

Åtta dagar senare är två nya fall kända.

– Det känns jättetråkigt. Det har varit flera grejer som har inträffat nu under VM som är tråkiga, säger den svenska backen Annica Svensson.

Var det sista gången på länge vi såg Nordkorea i VM?

– Nej, det tror jag inte. De spelarna blir bortplockade så klart, Men det kommer säkert nya. Nordkorea kan bygga vidare på laget de har nu och säkert bli ännu vassare framöver.

”Allt är rigoröst”

Mats Börjesson var Sveriges lagläkare under mötet med Nordkorea. Efteråt följde han med den nordkoreanska läkaren och två spelare från varje lag till dopningsrummet.

Han är övertygad om att testerna gick rätt till.

– Själva proceduren är formell och strikt. Spelarna kontrollerar att det inte sker något misstag med numren. Risken att någonting skulle blandas ihop är minimal. Allt är rigoröst, säger Börjesson.

Verkade spelarna nervösa?

– Jag vet egentligen inte, men jag märkte inget konstigt.

Hårfina regeländringar

Inför säsongen ändrade Fifa i sina listor över dopningsklassade preparat, men korrigeringarna är så hårfina att Mats Börjesson inte kan se dem ligga till grund för de positiva testerna.

Enligt läkaren är risken stor att fler nordkoreanskor åker dit. Men han vill inte spekulera i om andra lag har fuskat, trots att också en colombiansk målvakt har fastnat i Fifas kontroller.

– Vi har inte haft några indikationer på att det skulle vara andra länder. Rör det sig bara om ett land går det inte att vänta sig massa nya fall inom fotbollen. Jag ser inga tecken på det, säger Mats Börjesson.