Australien – en kopia av Sverige: ”De spelar lika”

Foto: GETTY IMAGES
Den svenske observatören Calle Barrling tror på ”ett rävspel” mot Australien.
FOTBOLL

Augsburg. På ena sidan ställs ett välorganiserat lag som överraskat positivt och bygger anfallet på en rapp forward.

På andra sidan ställs rena kopian.

– Australiens spel liknar Sveriges, säger observatören Calle Barrling.

Svenskorna är dåligt pålästa. Dagen efter 2–1-matchen mot USA sitter Sara Thunebro i solen och blickar mot kvartsfinalen. Men när hon ska nämna ett par australiensiska spelare kommer bara ett namn fram:

– Lisa de Vanna har jag spelat mot i allsvenskan. Jag känner henne inte som person och har inte sett en hel match i VM med dem än, säger vänsterbacken.

”Kommer bli tufft”

Vilken matchbild väntar du dig?

– Det kommer att bli tufft, men jag vet inte vilken matchbild det kommer att bli. Jag vet för lite om Australien för att börja tro någonting. Jag får vänta till spionerna kommer och rapporterar alla luckor de har.

Observatören heter Calle Barrling och ansvarade för att scouta Colombia inför VM-premiären. Han berömmer Australiens noggrannhet och säger att de har varit ”överraskande bra”.

– Det kan bli ett rävspel, säger Barrling till TT.

”Många bra spelare”

Vill svenskorna redan nu få koll på Australien kan de kolla på sig själva. Enligt observatören spelar lagen ytterst likt varandra i sin organisation.

Oceaniens svar på Lotta Schelin heter Lisa de Vanna. Men precis som för Sveriges del räcker det inte med att plocka bort henne för att neutralisera Australiens anfall. Det är Nilla Fischer säker på.

– De har många bra andra spelare också, så vi får inte fokusera för mycket på henne. Det är inte så enkelt att om man raderar henne så har man det vunnet. Det gäller att hålla koll på hela laget, säger mittfältaren.

FAKTA

TITTA, SÅ HÄR LIKA SPELAR SVERIGE OCH AUSTRALIEN

Formationen:

Sverige föredrar 4-4-2, men har sin variant. Australien föredrar samma system och har precis som sina kvartsfinalmotståndare ”obalanserade kanter”, alltså en offensivare och en defensivare.

Anfallet:

Lotta Schelin har löpt sig till tre-fyra frilägen och visar maffig mästerskapsform. Lisa de Vannas löpsteg ser annorlunda ut, men det går lika fort fört henne. Hittills har djupledsviljan gett ett mål i mästerskapet.

Organisationen

Sveriges mittfält är samkört, backarna är noggranna med att få undan bollarna och anfallarna jobbar lojalt också i försvaret. Australien har samma tydlighet och enkelhet.