”Träning förstör”

Svenskorna vägrar slå straffar inför kvarten: ”Bättre gå på känsla”

Foto: Andreas Bardell
segerskytt Tack vare Lisa Dahlkvists straffmål mot USA vann Sverige gruppen. Men trots att det kan komma ett straffavgörande i slutspelet vägrar de svenska stjärnorna att träna på straffar.
FOTBOLL

Augsburg. Träning gör en bara osäkrare.

Så resonerar de svenska stjärnorna som inför slutspelet vägrar övningsslå en enda straff.

– Jag är inget jättefan av straffträning. Det blir en mental grej som förstör, säger Lotta Schelin.

De sämsta lagen har blivit bättre, toppen har breddats. Det är argument för att kvartsfinalerna som börjar i dag blir de jämnaste i VM-historien.

Svenskorna har vässat detaljer inför morgondagen möte med Australien. Men aldrig under förberedelselägret eller mästerskapet har de tränat straffar. Det kommer heller inte ske i dagarna.

– En del straffskyttar hatar att träna straffar. De tycker att det är det värsta som finns. Det är rätt konstigt, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

”Är bara mentalt”

En av hatarna heter Therese Sjögran. Eller hon beskriver sig mer som likgiltig, som att hon vill slå en straff under matchen men inte träna på förhand.

– Du kan träna hur mycket du vill, men när det väl blir straffläggning är träningen borta. Då är det bara mentalt, säger Sjögran.

Skulle inte muskelminnet bli bättre av att ha slagit hundra straffar invid stolpen före en avgörande match?

– Jag tror inte det.

Lotta Schelin är lika pessimistisk. Skillnaden är att hon närapå har knuffats fram till straffpunkten för att träningsskjuta under våren. Det beror på att hennes Lyon har förlorat fyra raka straffslagningar sedan den svenska anfallaren kom till klubben.

– Normalt sett vill jag inte träna på straffar. Men jag har haft en tränare i år som har tvingat oss att träna asmycket. Det har varit med väldigt blandat resultat, säger Schelin.

”Det blir fel”

Vad är problemet?

– När man tränar straffar så lär sig målvakten vilket sätt man föredrar. Då räddar de, man själv måste ändra – och det blir fel.

Hur många straffvarianter har du?

– Två. Det är två sidor man kan skjuta åt.

Hur många träningsstraffar har du nött inför VM?

– 20.

Och du har fortfarande inte blivit bättre på det?

– Precis. Det är vad jag menar. Jag tror man ska gå på känsla och inte kan lära in hur man ska ha foten.

På den här nivån har man redan muskelminne nog för att veta hur man skjuter, det behöver ingen träna på.

FAKTA

Givna svenska straffskyttar i kvartsfinalen mot Australien

Lisa Dahlkvist

Blicken mot Hope Solo sa mycket. När den amerikanska målvakten drog hela registret av psykningar stod Dahlkvist still, tittade på, la ner bollen och pangade in den.

Lotta Schelin

Missade i landslagets senaste straffläggning. Det var 2009 i Algarve-finalen mot USA. Nu är hon förstastaffskytt i laget ihop med Dahlkvist. Vill inte träna straffar men tvingas i klubblaget.

Therese Sjögran

Dennerby vill att rutinerade spelare kliver fram och Sjögran tänker ta en straff om frågan kommer. Hon förespråkar heller ingen träning eftersom allt det är glömt på matchen, menar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM