Titta, så slutar kvartsfinalerna

Abby Wambach får tufft motstånd av Brasilien.
FOTBOLL

■ ■ Sopa undan dopningen. Blås bort Kanadas flopp, ökenmatchen Nordkorea–Colombia och den där backen från Ekvatorialguinea som världsvant plockade upp bollen med händerna i straffområdet.

■ ■ Har du tömt huvudet nu?

Bra, då går vi över på kvartsfinalerna och besvarar två tunga frågor:

Vilka når semin – och varför bör Pia Sundhage ha koll på närmaste cykelaffär?

FAKTA

ENGLAND-FRANKRIKE

TV4 SPORT I DAG 18.00

I England puttrar intresset på i samma fart som Kelly Smiths löpningar på äldre dar. I Frankrike är fotboll det nya heta. Coolsporten.

Laget har världens sannolikt snabbaste anfallare i Elodie Thomis. Hon är en av tio Lyonspelare som knappt hann schamponera bort champagnen från Champions League-segerfesten innan VM-uppladdningen började.

Inget lag slår Frankrikes sju VM-mål hittills. Lägg därtill att laget inte har förlorat mot England sedan 1974, så är det lätt att skriva in det rödblåvita tåget i semifinalen redan.

Men är de cyniska nog för det?

Mot Tyskland i gruppfinalen sänktes laget av sitt naiva, välkomnande försvarsspel. Nu är de för första gången i VM-kvart och möter ett gäng engelska rävar som vet hur mycket och lite som krävs. Det borgar för en jämn kamp med ett sent avgörande.

Sportbladets tips: 1-2.

TYSKLAND-JAPAN

TV4 SPORT I DAG 20.45

Siffror är tråkiga – om man inte tar fram de bästa. Som 15.

Det är antalet VM-matcher i rad som Tyskland spelat utan att förlora. Senaste gången var på 90-talet.

Det är också åldern som Homare Sawa var i landslagsdebuten. I den matchen sköt hon fyra mål. Nu har japanskan fyllt 32 och toppar VM:s skytteliga.

För Birgit Prinz är nästa VM-mål, det 15:e i karriären, långt borta. Hon som skulle bära Tyskland mot guld byttes ut tidigt de två första matcherna, svarade med 2011 års hårdaste handklappningar med de andra bänkkamraterna och petades sedan från startelvan i gruppfinalen.

Det skrämmande för fixstjärnan är att Tyskland har spelat fyndigare och snabbare utan henne.

Sportbladets tips: 3-1.

SVERIGE-AUSTRALIEN

TV4 I MORGON 13.00

Rapporterna har varit fåordiga. Australien spelar som Sverige, har det hävdats. Man har jämfört Lotta Schelins och Lisa de Vannas fysik, löpstyrka och psyke som om det var mönstring inför lumpen.

Men analyserna har stannat vid att Sverige är favorit för att man vann grupp C och tog hem senaste mötet. Det var i OS 2004, när ett par av dagens australiensiska VM-spelare just fyllt tio.

Australien är i VM för att de vann asiatiska mästerskapen 2010. Till skillnad från Sverige har de ingen bärande centrallinje, utan kompenserar sitt skakiga försvar med en stark offensivlusta. Allt påhejas av en pensionerad skotsk mittfältare som heller inte analyserat färdigt sin trupp. Inför kvarten lyfte Tom Sermanni fram lagets största styrka.

Moralen?

de Vanna?

Bollvinsterna?

Håhånej.

”Det är omöjligt för motståndarna att lista ut vad vi ska göra eftersom vi själva inte vet det förrän i sista minuten”.

Sportbladets tips: 2-1.
 

BRASILIEN-USA

TV4 I MORGON 17.30

Världsettan mot världstrean. Världens bästa kollektiv mot världens bästa individualist. Alltså världens bästa fotboll?

Då såg du inte Brasiliens matcher mot Australien och Norge. Hur Marta drog på sig förslitningsskador i armarna efter att ha viftat och pekat i 180 minuter. Mittfältet var svagt. Den omoderna eller nydanande 3-4-3-uppställningen med gammaldags libero var lika konstig som den låter.

Och du såg knappast USA:s första halvlek mot Sverige. Amerikanskorna har på senare år börjat spela finfotboll med två rätt oestetiska innermittfältare. Det gick inte alls mot aggressiva svenskor.

Pia Sundhage har sagt att hon åker ut med huvudet före om hon inte tar VM-medalj. Får hon koll på Lloyd och Boxx i mitten leder hon världens bästa lag igen, annars bör hon snarast skaffa en cykelhjälm.

Sportbladets tips: 0-1.