’Vissa har fått en felaktig bild av mig’

Australiens skandalspelare Lisa de Vanna om Sveriges nyckelspelare, mediebojkotten och hoten om avstängning

FOTBOLL

Augsburg. Motståndarnas stjärna ger inga intervjuer.

Men till sist krävde Sportbladet Lisa de Vanna på svar om hur hon varit nära att portas två gånger det senaste året från australiensiska landslaget.

Varav den ena ska ha berott på en plastpenis.

– Vissa människor har fått en felaktig bild av mig på grund av min bakgrund, säger anfallaren.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
’Bryr mig inte’ Australiens stjärna Lisa de Vanna har varit nära att portas från landslaget efter att ha poserat med en upplåsbar penis på Facebook.

Reportrar från Fifa har försökt. Svenska, australiensiska och tyska journalister har de senaste dagarna legat på Lisa de Vanna, men de har krockat med den mur som presschefen Mark Jensen har agerat.

Sportbladet mötte ändå Lisa de Vanna utanför Australiens spelarbuss.

Det var en dag till kvartsfinalen, ett par veckor sedan hon skickades hem från ett landslagsläger för att ”bibehålla den goda stämningen i laget” (enligt obekräftade rykten för att hon bland annat hade rökt) och ett drygt halvår sedan hon höll på att stängas av från landslaget för att ha förekommit på facebookbilder där hon poserade med en uppblåsbar penis och simulerade sex med djurstatyer.

’Bryr mig bara om att vinna’

Nu vill inte de Vanna ge hela historien, men delar av den.

– Jag bryr mig inte mycket om det, jag bryr mig bara om att vinna. Vissa människor har fått en felaktig bild av mig på grund av min bakgrund, men de som verkligen känner och förstår mig väl vet att jag är en helt annan person än vad som rapporterats om mig, säger hon.

Varför pratar du inte med media?

– För att jag bara vill koncentrera mig på min fotboll, jag vill inte bli indragen i det mediala drevet. Jag vill bara spela fotboll och låta min prestation ute på plan föra talan åt mig.

Du har kritiserats av en del svenska spelare (senast sa Annica Svensson att hon ”har attitydproblem”). Hur ser du på det?

– Jag har inget att säga till dem. Det jag har att säga kommer jag visa ute på planen.

Seger nyckelspelare

Anser du att de svenska spelarna är överskattade?

– Jag vet inte och bryr mig inte om de svenska spelarna. Jag bryr mig bara om mitt eget lag.

Varför tror du att förbundskaptenen tog tillbaka dig in i landslaget?

– Varför? Jag vet inte, det får du fråga förbundskaptenen om. Det som folk har sagt har inte nödvändigtvis varit sanningen. Det har varit missförstånd och tajmingen har varit helt fel och det som har beskrivits har inte varit hela sanningen.

Vilka ser du som Sveriges nyckelspelare?

– Seger, Schelin och den där snabba i anfallet.

Öqvist?

– Ja, hon ser ut att vara farlig. Sedan känner jag till Sara Larsson, eftersom hon spelat i WPS. Men Sverige har sett stabila ut, så det blir intressant att se hur det går.

FAKTA

Fem skäl att spana extra på de Vanna i dag

1) Under 2008 spelade anfallaren för AIK. Det hann bli 18 matcher och 15 mål innan hon drog vidare till att hatta mellan amerikanska och australiensiska ligan.

2) Inför förra VM dog Lisa de Vannas pappa. Ett par veckor senare sköt hon fyra mål i mästerskapet och tillägnade allihop åt Frank.

3) I höstas var anfallaren nära att stängas av för att bilder publicerats på henne där hon poserade med en löspenis. På andra påstås hon ha simulerat sex med statyer. Enligt många i de Vannas närhet var bilderna publicerade av andra personer, inte Lisa själv.

4) På lägret i maj skickades de Vanna iväg. Något formellt skäl angavs inte, men i Expressen hävdar förre tränaren Benny Persson att rykten säger att ”hon tände en cigarrett under en matchgenomgång”.

5)  Nu är hon given i elvan. ”Ja, hon kommer starta. Så är det bara”, säger förbundskaptenen Tom Sermanni.

Kristoffer Bergström Marcus Bühlund

ARTIKELN HANDLAR OM