”Overkligt – och brutalt”

”Folket vill se de tyska tjejerna vinna, de kommer inte för att se damfotboll”

FOTBOLL

Tyskland åkte ur VM på hemmaplan redan i kvarten mot Japan.

Dagen efter chockförlusten beskriver tyska medier situationen som ett rejält trauma och är inte nådiga mot sitt damlandslag.

”Overkligt och brutalt”, skriver tyska Welt om sitt landslag som inte förlorat en VM-match sedan 1999.

Tanken var att de skulle försvara sin VM-titel i Frankfurt på söndag. I stället hände det ofattbara. Värdnationen åkte ut redan i kvartsfinalen mot Japan efter ett mål i den 108:e matchminuten.

Efter den mexikanska domarens slutsignal ljudit blev det tyst som i graven inne på arenan.

De tyska spelarna grät – otröstligt.

– Vi hade en dålig dag först och främst, när man kan spela i fem timmar utan att göra mål, sa Inka Grings efter den tunga förlusten.

Och dagen efteråt uppmanade Tysklands största tidning, Bild, sina landslagsdamer att gråta ut i sorgen.

Tidningen Focus hade en mer krass syn på saken.

”Folket vill se de tyska tjejerna vinna, de kommer inte för att se damfotboll”, skriver tidningen.

FAKTA

Reaktionerna i tysk press

Welt am Sonntag:

”Orealistiskt, brutalt och så uselt har det inte varit sedan 1999. Där försvann sommardrömmen, de tyska fotbollstjejerna försvann efter en undermålig insats. Nu är risken stor att de missar OS.”

FAZ:

”De stora VM-favoriterna missade sitt mål redan i kvartsfinalen. De tyska fotbollstjejerna har inte upplevt en sådan stor besvikelse på flera år, de förlorade mot Japan efter förlängning.”

Focus:

”Regerande europamästare, världsmästare 2003 och 2007. Hemma-VM. Då ställs det höga krav, man förväntar sig en titel även om det under vissa omständigheter hade varit godkänt med en finalplats. Det krävs en plats i semifinalen.

”Men nu kvartsfinal. Det är bara en match mer än gruppspelet och som om det inte är illa nog med tårarna i från  Nadine Angerer, Birgit Prinz, Inka Grings och alla andra i från i från Silvia Neids lag, nu måste de tvingas höra på helt andra uttalanden även när de själva gör reklam. Det är något med det kaxiga uttalandet i TV-kanalerna ARD och ZDF " En tredje plats är bara för män”.

Tanken var att produkten damfotboll och en VM-titel skulle kunna över släta över de stora kostnaderna. Men nu måste förbundets direktör Theo Zwanziger  leva under en stor press. Dels så kan den här turneringen som skulle leva vidare tack vare den hype som hemmanationen drar med sig tvingas till ett stort bakslag. Folket vill se de tyska tjejerna vinna, de kommer inte för att se damfotboll.”

Spiegel:

Besvikna, nedslagna och villrådiga. De tyska fotbollsdamerna försvann överraskande i kvartsfinalen mot Japan. För vissa är det inte bara slutet på en dröm, det är den bittra avslutningen på en framgångsrik karriär.