”Det var jag värd”

Schelin om efterlängtade målet: ”En aning glad”

Foto: Bildbyrån
Skäl att jubla Lotta Schelin storspelade i kvartsfinalen mot Australien.
FOTBOLL

AUGSBURG. En stulen hemåtpass.

En petning bredvid målvakten.

En bredsida in i öppet mål.

Så blåste Sveriges bästa spelare bort kritiken om att hon har blivit en målsumpare i VM.

– Det var jag värd, säger Lotta Schelin.

En timme efter matchen låter allt enkelt.

Lotta Schelin är en av de sista spelarna att nå den mixade zonen, men väl där återger hon gärna händelsen från 52:a matchminuten:

– Hon är där på kanten och ska spela hem. Jag tänker ”det kommer hon nog göra” och sticker på den. Och så kommer hon ut, jag petar runt och lägger in den.

Backen som tabbade sig heter Kim Carroll. Målvakten som rundades heter Melissa Barbieri. Båda var birollsinnehavare när Schelin krönte en briljant förstahalvlek med det avgörande 3–1-målet i andra.

Exakt hur kändes det?

– Det kändes. Såg du inte det? Jag var en aning glad. Det kändes fantastiskt, säger hon.

Sågad – trots succé

Sedan tidigare hade anfallaren högst betyg av alla svenskor i VM enligt Sportbladets bedömning, men ändå har kritiken skuggat henne. Det har berott på måltorkan. I gruppspelet löpte sig Lotta Schelin till tio-tolv chanser utan att förvalta en enda.

Men en halvtimme efter matchen, när allt andas glädje och revansch, tonar Schelin fortfarande ner betydelsen av att bryta den negativa sviten.

– Jag har varit nöjd med det jag har presterat ändå. Jag har inte lagt det som en börda. Men däremot: så jävla skönt att få göra mål i en kvartsfinal, säger hon.

”Bara att njuta av det”

På frågan om hon är i sitt livs form kan hon inte neka.

– Jag kan inte säga annat än att det känns bra. Det är bara att njuta av det, glida på det. Hoppas att jag håller den här formen i två matcher till. Jag är superglad och så tacksam för hur de stöttar upp runt omkring, säger hon.

Du har spelat alla minuter i alla era matcher. Vill du aldrig bli utbytt?

– Jag säger inte nej om han låter mig spela 90 minuter, men jag var lite-lite tröttare i slutet av matchen.

Sverige möter Japan i onsdagens semifinal. Sveriges målsättning om ”minst kvartsfinal” är uppfylld. Nu tittar målskytten Lotta Schelin framåt.

– Det vi har gjort så himla bra hittills är att fokusera på varje match. Men semifinal är bara en match från final och semifinalen vill man vinna, så det betyder final.